Artikkelen er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet1
Energi- og næringstett kost er ...
- Beregnet for personer med dårlig matlyst, når målet er å forebygge eller behandle underernæring
- Matvarer og retter med et noe høyere fett- og proteininnhold enn det som anbefales i nøkkelrådskosten, derfor kan porsjonene være mindre
- Anbefalt tilgjengelig som standardkost i sykehjem, hjemmesykepleie, ved dagsentre for eldre, og ved enkelte sykehusavdelinger, i tillegg til Nøkkelrådkost
Aktuelle pasientgrupper
- Energi- og næringstett kost vurderes for alle som er i risikogruppen for å utvikle underernæring og/eller er underernært
- Typiske risikogrupper
- Eldre
- Demente
- Enslige
- Funksjonshemmede
- Pasienter med kroniske lidelser som for eksempel kreft, leddgikt, osteoporose, hjerte- eller lungesykdommer
- Personer som er akutt syke eller under rehabilitering kan også ha behov for energi- og næringstett kost i en periode
- Oppfølging
- Følg opp mat- og væskeinntak
- Regelmessig veiing
- Vurdering
- Dekker kosten behovet for energi- og næringsstoffer hos brukeren/pasienten?
- Kostregistrering er et godt hjelpemiddel for å bedømme om pasienten får i seg tilstrekkelig næring
Energinivåer
- Målet for personer i ernæringsmessig risiko er å oppnå stabil eller økt vekt
- For personer med underernæring bør målsettingen være vektoppgang
- Kosten bør tilpasses den enkeltes energibehov
- Energibehovet hos enkeltpersoner varierer og er blant annet avhengig av
- Kroppsvekt
- Alder
- Eventuelt medisinsk tilstand
- Bruk vår kalkulator for å beregne energibehovet
- I Kosthåndboken kapittel 9 kan du lese mer om ernæringsstatus og energibehov
Energifordeling
- Energi- og næringstett kost har en annen fordeling mellom næringsstoffene, sammenliknet med nøkkelrådskosten
- Dette er beskrevet nærmere i Kosthåndbokens kapittel 9, "Standardkost"
Karbohydrater
- Inntaket av karbohydrater bør dekke 40–50 prosent av totalt energiinntak
- Dette gir noe mindre volum og lavere innhold av kostfiber, sammenlignet med Nøkkelrådkost
Proteiner
- Proteiner bør utgjøre 15–20 prosent av totalt energiinntak
- Tilsvarende et proteininntak på 1–1,5 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvekt
- Proteinkvalitet bestemmes først og fremst av proteinets innhold av essensielle aminosyrer
- Matvarer som inneholder protein av god kvalitet er først og fremst animalske produkter som fisk, egg, kjøtt, melk og melkeprodukter
Fett
- Fett bør i denne kosten utgjøre 35–40 prosent av totalt energiinnhold
- Fettkvalitet
- Selv om berikningsprodukter ofte inneholder en god del mettet fett, bør man i den grad det lar seg gjøre, tilstrebe å benytte matvarer som er rike på umettet fett til berikning, som for eksempel oljer, avokado og majonesprodukter
- Kostholdets innhold av flerumettet fett bør være 5–10 energiprosent, inkludert fet fisk som bør inntas flere ganger ukentlig
Væske
- Væskebehovet vurderes ut fra helsetilstand og vekt
- Tommelfingerregel for væskebehov hos voksne er 30 ml per kg kroppsvekt per dag
- Ved redusert appetitt kan det være nødvendig å tilby ekstra væske
- For å unngå at drikke fyller opp magen i stedet for mat, bør mesteparten av drikken inntas utenom måltidene
Kosttilskudd
- Alle bør følge de generelle anbefalingene om tilskudd av tran/D-vitamin
- Multivitamin/-mineraltilskudd anbefales til pasienter med ensidig kost og/eller et lavt energiinntak (1 500 kcal)
Måltidsrytme
- Ved dårlig matlyst kan det være behov for individuelt tilpassede måltider
- Måltidene i en energi- og næringstett kost bør tilbys hyppigere enn ved vanlig Nøkkelrådskost
- Ett eller flere ekstra mellommåltider kan være nødvendig for å klare å spise og drikke nok
- Nattfasten bør ikke overstige 11 timer
Praktiske råd
- Regelmessige måltider, gjerne med ett eller flere ekstra mellommåltider sammenliknet med Nøkkelrådkost
- Velg moderat fiberrikt/mellomgrovt brød med ekstra pålegg
- Velg kornblandinger/frokostblandinger med høyere innhold av fett og sukker enn ved Nøkkelrådskost
- På brødet
- Velg myke margariner og oljer med høyt innhold av enumettet og flerumettet fett
- Unngå lettprodukter
- Server sauser og dressinger med fettinnhold over 5 gram per 100 gram vare
- Velg fortrinnsvis helfet melk og fete meieriprodukter
- Server gjerne egg hver dag
- Bruk alle typer fisk og fiskemat
- Velg fortrinnsvis kjøtt og kjøttprodukter med fettinnhold over 10 gram per 100 gram vare
- Benytt fortrinnsvis kokte grønnsaker, gjerne i gratenger eller stuinger
- Lag gjerne fruktgrøter, fruktsupper og fruktmos
- Tilby fruktjuice daglig
- Friske bær og frukter kan serveres med energirikt tilbehør som iskrem
- Server gjerne frukt og bær som smoothie
- Nøtter og peanøtter er næringsrik mat, men bør unngås i standardmenyer på institusjon med tanke på nøtteallergi
- Alle typer sukker, sirup, honning, is, kaker, sjokolade, marsipan og nougat kan benyttes
- Server gjerne dessert daglig
- Server energiholdig drikke til måltidene, som melk, juice eller saft
- Dersom det er lettere å drikke enn å spise, kan hjemmelagde eller industrifremstilte næringsdrikker være en hjelp for å komme opp i et tilfredsstillende energiinntak
- Kosthåndbokens kapittel 9 om standardkost gir mer informasjon
Kilder
Referanser
- Helsedirektoratet. Nasjonale faglige råd om Ernæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Sist faglig oppdatert 19. desember 2017. www.helsedirektoratet.no