Studien er utført av forskere ved Cleveland Clinic i USA. Målet var å undersøke om høydose sink og høydose vitamin C (askorbinsyre) og/eller en kombinasjon av de to reduserer varigheten av COVID-19 symptomer.
Men forskerne bak JAMA-studien1 konkluderer med at det ikke ser ut til at høye doser vitamin C og sink reduserer symptomene eller forkorter sykdomsvarigheten på Covid-19.
"Hjemmeløsninger" på Covid-19
Suma Thomas er en av forskerne bak studien. Hun sier til helsenettstedet Healthline2 at forskerne ønsket å undersøke kosttilskuddene på grunn av at mange hevder det er mulig å behandle forkjølelse med dette.
Samtidig prøver mange å finne "hjemmeløsninger" for å bekjempe COVID-19.
Hun sier at vitamin C og sink blir brukt av mange. Og oppfattelsen om at det hjelper mot forkjølelse, er utbredt.
- Men nå vet vi at det ikke påvirker varigheten eller alvorlighetsgraden av COVID-19, sier hun.
Derimot var det ikke uvanlig at kosttilskuddene ga bivirkninger.
Randomisert til fire behandlinger
I en lederartikkel i JAMA3 skriver Erin Michos fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore, og Miguel Cainzos-Achirica fra Houston Methodist i Texas at kosttilskudd blir brukt "for å redusere varigheten og alvorlighetsgraden av virusinfeksjon ved å øke immunresponsen".
De skriver at sink og vitamin D var angivelig blant behandlingene president Trump mottok da han ble smittet av koronaviruset.
Pasientene som deltok i denne aktuelle studien, ble rekruttert fra flere sykehus i Ohio og Florida fra april til oktober 2020. Pasientene var 18 år og eldre og alle hadde fått diagnosen COVID-19.
Pasientene ble randomisert til enten å få:
- Vanlig behandling sammen med 8000 mg askorbinsyre (vitamin C) 2-3 ganger daglig i forbindelse med måltider.
- Vanlig behandling sammen med 50 mg sinkglukonat (sink) ved sengetid
- Vanlig behandling sammen med både vitamin C og sink
- Bare vanlig behandling og ingen tilskudd
Av de 214 pasientene ble 50 randomisert til vanlig pleie alene, 48 til vitamin C, 58 til sink og 58 til begge kosttilskuddene pluss vanlig pleie.
Gjennomsnittlig deltakeralder var 45 år - 62 prosent var kvinner. Omtrent en tredjedel rapporterte at de enten røykte eller hadde røykt tidligere. Omtrent en fjerdedel sa at de brukte eller hadde brukt vitaminer og mineraler.
Ingen forskjeller
Forskerne konkluderer med at denne randomiserte kliniske studien viser at vitamin C og sink ikke reduserte varigheten av symptomene for de pasientene som tok kosttilskudd sammenlignet med de som kun fikk standard behandling.
Antall sykehusinnleggelser og dødsfall varierte ikke signifikant mellom behandlingsgruppene.
Kilder
Referanser
- Thomas S, Patel D, et.al. Effect of High-Dose Zinc and Ascorbic Acid Supplementation vs Usual Care on Symptom Length and Reduction Among Ambulatory Patients With SARS-CoV-2 Infection The COVID A to Z Randomized Clinical Trial. JAMA Network Open 2021. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.0369 DOI
- https://www.healthline.com/health-news/vitamin-c-zinc-dont-help-with-covid-19-symptoms#Are-there-any-at-home-treatments?
- Michos E, Cainzos-Achirica M. Supplements for the Treatment of Mild COVID-19—Challenging Health Beliefs With Science From A to Z. JAMA Network Open 2021. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.0431 DOI
- https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/91185