Å spise mer enn 50 gram svart lakris om dagen i minst to uker, kan føre til potensielt alvorlige helseproblemer - som økt blodtrykk og uregelmessig hjerterytme.
For de fleste er det trygt å spise lakris, men du bør unngå å spise store mengder lakris på kort tid. Dersom du har spist mye lakris og opplever hjertebank, muskelsvakhet og andre helserelaterte problemer, bør du straks slutte å spise lakris og ta kontakt med lege for råd.
Det fikk en dansk kvinne erfare da hun ble innlagt med smerter og svekket kraft i kroppen.
Dette ifølge en artikkel som ble forhåndspublisert på nett i danske Ugeskrift for Læger i oktober 20111. Forfatterne gjenga en sykehistorie om en 50 år gammel kvinne som ble innlagt på sykehus med høyt blodtrykk og lavt kaliumnivå, på grunn av tiltagende muskelsvakhet som oppstod i løpet av fire dager.
Symptomene til kvinnen startet som smerter i lårene. Deretter opplevde hun å få svekket kraft - først i begge beina, så i armene.
Spiste 100 gram lakris om dagen
Legene klarte ikke å finne noen risikofaktor for høyt blodtrykk hos kvinnen. Noen år tidligere hadde hun også blitt innlagt med høyt blodtrykk - uten at legene klarte å finne ut hvorfor blodtrykket hennes ble så høyt.
Etterhvert fant legene ut at kvinnen i flere år hadde hatt et høyt lakrisforbruk. Et forbruk som i senere tid hadde økt til cirka 100 gram om dagen. Pasienten ble utskrevet fra sykehuset etter åtte dager - med oppfordring om å kutte ut lakrisen.
Kvinnens blodtrykk og elektrolytter (kalium, natrium, klor) var normalisert en måned etter at hun hadde kuttet ut lakrisspisingen.
Døde etter stort lakrisinntak
I 2020 meldte flere amerikanske medier om en 54 år gammel mann som døde etter å ha inntatt store mengder lakris.
Mannen spiste en og en halv pose med lakris om dagen i flere uker. Dette skapte en ubalanse i viktige næringsstoffer og påvirket blodtrykket. Mannen fikk hjertestans mens han satt på restaurant og spiste.
Legene fant at han hadde lave kaliumnivå og hjerterytmeforstyrrelser.
Enkel behandling
Den maksimale blodtrykksvirkningen av lakris oppnås etter to ukers daglig inntak. Jo mer du spiser, jo høyere blir blodtrykket. Inntak av 50 gram lakris om dagen gir en klar blodtrykksstigning.
Mengden av glycyrrhizin, som er den bestanddelen i lakris som fører til forhøyet blodtrykk, kan variere i ulike lakristyper. Glycyrrhizin er et søtstoff som blir utvunnet fra lakrisrot.
Inntak av for mye glycyrrhizin kan føre til elektrolyttforstyrrelser, lave kaliumnivå, høyt blodtrykk, hevelser, utmattelse og hjertefeil. Inntak av mer enn 50 gram svart lakris per dag kan føre til hjerterytmeforstyrrelser. Risikoen er særlig høy for de som er over 40 år.
Behandlingen av høyt blodtrykk som er forårsaket av lakrisinntak, er enkel - man må slutte å spise lakris.
Det lave kaliumnivået kan gjøre det nødvendig med midlertidig kaliumtilskudd og/eller tilskudd av vanndrivende middel som holder tilbake kalium i kroppen, men slik behandling er sjelden nødvendig i mer enn et par uker.
Sykehistorien er viktig
Forfatterne av historien som ble presentert i Ugeskrift for Læger, skriver at dette er et godt eksempel på hvor viktig det er å ta opp en grundig sykehistorie hos pasienter med høyt blodtrykk. Særlig gjelder det de som reagerer dårlig på behandling.
Nidar Bergene har på sine nettsider lagt ut informasjon om lakris og glycyrrhizin-innhold. Der kan du finne en oversikt over hvor mye du kan spise av ulike produkter per dag uten å få for høyt blodtrykk. I tillegg det står fast at ingen av oss bør spise mye godteri av noe slag daglig.
Svart lakris kan virke inn på noen medisiner, urter og kosttilskudd.
Gravide og personer med høyt blodtrykk bør være særlig forsiktige med lakris. Hos gravide kan høyt blodtrykk være skadelig for både mor og foster.
Kilder
Referanser
- Lundgren Nielsen M, Pareek M, Andersen I. Lakridsinduceret hypertension og hypokaliæmi. Ugeskr Laeger 2011; : . ugeskriftet.dk
- NHS: Can eating too much black liquorice be bad for you? www.nhs.uk
- New York Times: A man died after eating a bag of black licorice every day www.nytimes.com
- FDA: Black licorice: Trick or treat? www.forbes.com