Nyhetsartikkel

Syk av lakris

Høyt og regelmessig inntak av lakris er ikke bare dårlig nytt for tennene - det kan også gi høyt blodtrykk og forstyrrelser i kroppens kaliumbalanse.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det fikk en dansk kvinne erfare da hun ble innlagt med smerter og svekket kraft i kroppen.

Dette ifølge en artikkel som ble forhåndspublisert på nett i danske Ugeskrift for Læger i oktober 20111. Forfatterne gjengir en sykehistorie om en 50 år gammel kvinne som ble innlagt på sykehus med høyt blodtrykk og lavt kaliumnivå, på grunn av tiltagende muskelsvakhet som oppstod i løpet av fire dager.

Symptomene til kvinnen startet som smerter i lårene. Deretter opplevde hun å få svekket kraft - først i begge beina, så i armene.

Spiste 100 gram lakris om dagen

Legene klarte ikke å finne noen risikofaktor for høyt blodtrykk hos kvinnen. Noen år tidligere hadde hun også blitt innlagt med høyt blodtrykk - uten at legene klarte å finne ut hvorfor blodtrykket hennes ble så høyt.

Etterhvert fant legene ut at kvinnen gjennom flere år hadde hatt et høyt lakrisforbruk - et forbruk som i senere tid hadde økt til ca. 100 gram om dagen. Pasienten ble utskrevet fra sykehuset etter åtte dager - med oppfordring om å kutte ut lakrisen.

Kvinnens blodtrykk og elektrolytter (kalium, natrium, klor) var normalisert en måned etter at hun hadde kuttet ut lakris-spisingen.

Enkel behandling

Den maksimale blodtrykksvirkningen av lakris oppnås etter to ukers daglig inntak. Jo mer du spiser, jo høyere blir blodtrykket. Inntak av 50 gram lakris om dagen gir en klar blodtrykksstigning, skriver forfatterne.

Mengden av glycyrrhizin, som er den bestanddelen i lakris som fører til forhøyet blodtrykk, kan variere i ulike lakristyper.

Behandlingen av høyt blodtrykk som er forårsaket av lakrisinntak, er enkel - man må slutte å spise lakris.

På sikt kan det lave kaliumnivået gjøre det nødvendig med midlertidig kaliumtilskudd og/eller tilskudd av vanndrivende middel som holder tilbake kalium i kroppen, men slik behandling er sjelden nødvendig i mer enn et par uker.

Sykehistorien er viktig

Avslutningsvis understreker forfatterne at denne historien er et godt eksempel på hvor viktig det er å ta opp en grundig sykehistorie hos pasienter med høyt blodtrykk. Særlig gjelder det de som reagerer dårlig på behandling.

Nidar Bergene har på sine nettsider lagt ut informasjon om lakris og glycyrrhizin-innhold. Der kan du finne en oversikt over hvor mye du kan spise av ulike produkter per dag uten å få for høyt blodtrykk. I tillegg, det står fast at ingen av oss bør spise mye godteri av noe slag daglig.

Gravide og personer med høyt blodtrykk bør være særlig forsiktige med lakris.

Kilder

Referanser

  1. Lundgren Nielsen M, Pareek M, Andersen I. Lakridsinduceret hypertension og hypokaliæmi. Ugeskr Laeger 2011; : . Oct 3. Forhåndspublisert på nett.