Informasjon

Søvnapné syndrom

Den som lider av denne tilstanden, merker sjelden annet enn at man er trøtt og uopplagt på dagtid.

Illustrasjonsfoto

Hopp til innhold

  1. Hva er obstruktivt søvnapné-hypopné syndrom?
  2. Årsak
  3. Diagnosen
  4. Behandling
  5. Prognose
  6. Vil du vite mer?

Vis hele teksten

Hva er obstruktivt søvnapné-hypopné syndrom?

Obstruktivt betyr i denne sammenheng at pusten hemmes, noe stenger for. Søvnapné betyr pustepauser under søvn. Hypopné betyr nedsatt pusting. Obstruktivt søvnapne-hypopné syndrom betegner altså en tilstand med anstrengt pusting under søvn (arter seg som snorking) som ofte fører til hyppige oppvåkninger og dårlig kvalitet på søvnen.

Pasientene som lider av denne sykdommen, er ofte plaget med uttalt snorking. Selve pustepausene er typiske ved at man stopper å puste i det man er i ferd med å trekke pusten inn. Oppholdene i innpust kan vare i 10 sekunder eller lengre. Dersom du har flere slike pusteopphold i løpet av en natt, kan det dreie seg om obstruktivt søvnapné-hypopné syndrom (OSAHS).

Søvnapné medfører svært urolig og dårlig søvn med mange kortvarige oppvåkninger i løpet av en natt. I tillegg er det vanlig at man kaster på seg i søvne og foretar brå bevegelser med armer og bein. Som regel er det den du deler seng med, som blir liggende våken og bekymre seg over pustepausene dine. I tillegg kan den høylydte snorkingen være plagsom, særlig hørbart er det første "snorket" etter pusteoppholdet. Snorkingen kan i seg selv være en like stor belastning som det obstruktive søvnapné syndromet.

Konsekvensene av tilstanden er at du ofte på dagtid kan føle deg søvnig, ha konsentrasjonsvansker, opplever det som vanskelig å tenke klart, har ofte hodepine, og noen opplever oftere enn andre impotens. Personer med OSAHS er mer utsatt for ulykker med kjøretøy, på arbeidsplassen og de angir oftere enn andre nedsatt livskvalitet.

Det foreligger ingen sikre tall for forekomst. I 30-60 års alderen er forekomsten av OSAHS trolig 4-10% blant menn og 2-5% blant kvinner. Blant personer over 60 år er forekomsten høyere. Langt flere snorker, men uten å oppleve "bivirkninger" av dette den påfølgende dag. Også småbarn med store mandler kan ha tendens til søvnapné.