Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Brucellose: Årsaker

Sykdommen forårsakes av flere bakterier av arten Brucella. Bakterien smitter først og fremst ved inntak av ikke-pasteuriserte melkeprodukter, det vil si melk eller ost. Men sykdommen kan også smitte ved direkte eller indirekte kontakt med kveg, geit, sau, svin eller hund. Slakteriarbeidere, bønder og veterinærer i land der brucellose forekommer, er i større risiko enn andre for å få sykdommen. Smitte fra menneske til menneske forekommer i praksis ikke.

Annonse

Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra smitte til sykdomstegn, er variabel. I de fleste tilfeller kommer symptomene mellom to og åtte uker etter smitte.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Brucellose . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. World Health Organization. Brucellosis. Last updated 29 July 2020. www.who.int
  2. Smittevernveilederen. Brucellose - veileder for helsepersonell. Folkehelseinstituttet, sist oppdatert 12.01.2019. fhi.no
  3. Pappas G, Papadimitriou P, Akritidis N, Christou L et al. The new global map of brucellosis. Lancet infect Dis 2006; 6: 91-99. PubMed
  4. Kittang BR, Chelsom J, Jenum PA, Slettebakk Vie W, Wendelbo Ø. Brucellose - en sjelden zoonose. Tidsskr Nor Lægeforen 2003; 123: 2705-7. PubMed
  5. Beeching NJ, Gerada A, Thomas S. Brucellosis. BMJ Best Practice. Last updated: 29 June 2021.
  6. Yagupsky P, Morata P, Colmenero JD. Laboratory Diagnosis of Human Brucellosis. Clin Microbiol Rev. 2019;33(1):e00073-19. PMID: 31722888 PubMed
  7. Yousefi-Nooraie R, Mortaz-Hejri S, Mehrani M, et al. Antibiotics for treating human brucellosis. Cochrane Database Syst Rev 2012 Oct 17; 10: CD007179 Cochrane (DOI)
  8. Al-Tawfiq JA. Therapeutic options for human brucellosis. Expert Rev Anti Infect Ther 2008; 6:109. PubMed
Annonse
Annonse