Campylobacter tarminfeksjon
Infeksjon med Campylobacter er den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge. Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2000-4000 tilfeller av campylobacteriose.

Sist oppdatert:
5. aug. 2025
Hva er Campylobacter tarminfeksjon?
Denne tilstanden er en infeksjon i tarmen med bakterien Campylobacter jejuni eller Campylobacter coli.
Campylobacter tarminfeksjon er en av de mange sykdommene som er blitt vanligere med økende reiseaktivitet. Smitten skjer i noe mer enn halvparten av tilfellene i utlandet eller fra importerte produkter. Infeksjon med Campylobacter er nå den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge. Folkehelseinstituttet får hvert år melding om 2000-4000 tilfeller av campylobacteriose.
Typiske symptomer ved denne infeksjonen er:
- Feber og influensaliknende symptomer
- Magesmerter
- Vanntynn diaré som ofte er blandet med blod og slim
Inkubasjonstiden er oftest ca. 2 dager (1 til 10 dager). Sykdommen varer fra få dager til opptil to uker. 20 prosent har symptomer utover en uke.
Årsak
Campylobacter-bakterien skaper en betennelse i tarmslimhinnen. Dette medfører redusert opptak av næringsmidler og økt utskillelse av vann. Dette arter seg som vandig, blodtilblandet diaré. De vanlige årsakene til smitte er:
- Inntak av infiserte næringsmidler, særlig rå fjærfeprodukter
- Drikke av infisert drikkevann, særlig forurenset/dårlig behandlet overflatevann
- Daglig kontakt med hund eller katt
- Inntatt kjøtt ved utendørs grillmåltid (ufullstendig varmebehandling)
- Smitte fra person til person gjennom mangelfull håndhygiene kan også forekomme
Utbrudd som skyldes forurensing av drikkevann, forekommer. I 2007 var det et slikt utbrudd på Røros, hvor omlag 1500 personer ble smittet. I juni 2019 var det stort utbrudd i Askøy kommune, hvor det også ble registrert to dødsfall. Det er rapportert om mindre utbrudd under sykkelritt (sprut av sølevann der det har vært tilsig fra områder med husdyrhold).
Diagnostikk
Sykehistorien med magesmerter, feber og diaré gir mistanke om tilstanden. Nøyaktig diagnose stilles ved påvisning av bakterien i avføringsprøver fra den syke.
Behandling
Tilstanden går i de aller fleste tilfeller over av seg selv, og det viktigste er derfor å unngå at andre blir smittet. God personlig hygiene er viktig i sykdomsperioden. Dette vil først og fremst si grundig håndvask i forbindelse med toalettbesøk og ved tilbereding av mat. Helsepersonell som arbeider med pasienter, eller personer som arbeider med mat skal som hovedregel ha to negative avføringsprøver før de går tilbake til arbeidet.
- I starten av diaré-episode og ved vedvarende moderate sykdomsbilder anbefales rikelig drikke
- For barn 2-10 år: 100-200 ml saft etter hver løs avføring
- For voksne: Mer drikke enn vanlig
- Ved uttalte plager, og tegn til begynnende utørring anbefales sukker-saltløsning
- Eksempel: Gem ®, eller
- Hjemmelaget: ½ ts (2,5 ml) bordsalt, 3 ss (45 ml) sukker i en liter vann
- Antibiotikabehandling anbefales kun i unntakstilfeller ved alvorlig forløp eller svært uttalte symptomer
Forebygging
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann
- Kylling, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt eller kokt
- Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
- Unngå upasteurisert melk
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C)
- Vask hendene etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging
- Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer
- Ved opphold i områder med dårlige hygieniske forhold
- Unngå ukokte grønnsaker, iskrem, frukt som ikke kan skrelles og vann som ikke selges på flaske
- Barnehage/dagmamma
- Barnet kan vende tilbake til barnehagen 2 døgn etter symptomfrihet. Kontrollprøve er ikke nødvendig
Prognose
Tilstanden går normalt over i løpet av noen dager, men 20 prosent av pasientene kan ha symptomer utover en uke. Helt unntaksvis kan infeksjonen vedvare i uker og måneder. Sykehusinnleggelse kan være aktuelt ved spesielt sterke plager.
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Campylobacteriose . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
- Smittevernhåndboka. Campylobacteriose. Folkehelseinstituttet. Sist oppdatert 13.06.2025. www.fhi.no
- MSIS-Statistikk Campylopacteriose. Tilfeller etter sykdom, 2021 - 2025 msis.no
- Helsedirektoratet (2021). Nasjonal faglig retningslinje for antibiotika i primærhelsetjenesten nettdokument. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. november 2021, lest 16. november 2021).
- Helsedirektoratet. Gastroenteritt, akutt, alvorlig. Nasjonal faglig retningslinje for for bruk av antibiotika i sykehus. Sist faglig oppdatert 01. mars 2022. www.helsedirektoratet.no