Nyhetsartikkel

Kognitiv terapi best ved sosial angst

En metaanalyse konkluderer at kognitiv terapi gir best effekt ved sosial angst. Mangel på behandlere som behersker kognitiv terapi, fører likevel til at de få som får behandling for tilstanden, oftest får medisiner.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Metaanalysen ble forhåndspublisert i The Lancet Psychiatry i september 20141. Metaanalysen inkluderte 101 publiserte og upubliserte studier fra 1988 til 2013, som sammenlignet ulike typer medisiner og samtaleterapi.

Totalt var det 13.164 deltagere, som alle hadde alvorlige og langvarige plager med sosial angst. Ca. 9000 fikk behandling i form av medikamenter eller placebo, og mer enn 4000 fikk hjelp hos psykolog.

Tanker, følelser og atferd

Flere typer samtaleterapi ble sammenlignet, og individuell kognitiv terapi var mest effektiv. Få av studiene kombinerte samtaleterapi med medisiner, og det var ingen bevis for at kombinert terapi var bedre enn samtaleterapi alene.

Kognitiv terapi fokuserer på forholdet mellom tanker, følelser og atferd. Dette kan hjelpe personer i møtet med irrasjonell frykt og hjelpe dem til å slutte å unngå sosiale situasjoner som kan utløse angst. For de som ikke ønsker eller ikke har mulighet for kognitiv terapi, er den vanligste behandlingsformen, antidepressiva (SSRI), effektiv. Men forskerne advarer mot bivirkninger som kan oppstå, at medikamentene ikke virker for alle, og at symptombedringen forsvinner når du slutter å ta medisiner.

Kognitiv terapi er vist effektiv som behandling ved en rekke tilstander, men utfordringen er ofte å få tilgang på behandlere, skriver forfatterne. I Norge kan også noe av utfordringen være at ikke alle leger har nok kjennskap til kognitiv terapi, og derfor ikke henviser til det. Les mer om dette i intervjuet med førsteamanuensis i psykologi, Roger Hagen: Kognitiv terapi - hjelp til selvhjelp.

Sosial angst

Vi regner med at 2-5 prosent av befolkningen til enhver tid har sosial angst. I løpet av livet vil 10-15 prosent oppleve perioder med sosial angst. Sosial angst er en kronisk angst for en rekke dagligdagse situasjoner hvor du møter andre mennesker. Mange av de som lider av sosial angst, har generalisert angstlidelse.

Les også vårt intervju med Morten - om å leve med angst.

Kilder

Referanser

  1. Mayo-Wilson E, Dias S, Mavranezouli I, Kew K, Clark DM, Ades AE, Pilling S. Psychological and pharmacological interventions for social anxiety disorder in adults: a systematic review and network meta-analysis. The Lancet Psychiatry 2014. www.thelancet.com