Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Kostråd ved laktoseintoleranse

Hvilke matvarer kan du spise, og hvilke bør du unngå ved laktoseintoleranse? Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

melk
Melkeintoleranse betyr nedsatt toleranse for melkesukker (laktose).

Sist oppdatert:

12. juli 2021

Kostråd ved laktoseintoleranse

Laktose er det samme som melkesukker. Laktoseintoleranse  skyldes mangel på enzymet laktase som spalter melkesukker i tarmen. Laktose finnes kun i melkeprodukter og blandingsprodukter som er tilsatt melkeingredienser. Produkter som inneholder melk som i mindre mengder, gir sjelden symptomer ved laktoseintoleranse.

Annonse

Ved laktasemangel vil kun en liten del av laktosen tas opp fra tynntarmen. Ufordøyd laktose passerer videre til tykktarmen, der en del vil gjæres av bakteriefloraen. Når bakteriene nedbryter laktosen, dannes det gass som forårsaker luftsmerter og løs avføring.

Nesten alle spedbarn og småbarn tåler godt laktose.

Hvis du eller barnet ditt har akutte symptomer som følge av reaksjon på laktose, anbefales det å starte med en helt laktosefri kost. Når du eller barnet ditt er symptomfri, kan laktoseinnholdet i kosten økes gradvis for å finne ut hvor mye laktose du eller barnet ditt tåler. Målet er å komme fram til en individuelt tilpasset laktoseredusert kost.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Laktosefri kost . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Norges Astma og allergiforbund. Laktose. Sist oppdatert 04.06.2018. www.naaf.no
  2. Livsmedelsverket. Mjölk och laktos. Siden besøkt 12.07.2021. www.livsmedelsverket.se
Annonse
Annonse