Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Glykemisk indeks: Balanser måltidet

Glykemisk indeks sier noe om hva slags type karbohydrater en matvare inneholder, men ingenting om mengden karbohydrater man typisk spiser. Det er fortsatt viktig å passe på porsjonsstørrelsene for å håndtere blodsukker eller vedlikeholde en sunn vekt. Jo større porsjon, dess høyere blodsukker - uavhengig av om det er høy eller lav glykemisk indeks. Pasta har for eksempel lav glykemisk indeks, men en stor porsjon pasta vil gi mye karbohydrater, og dermed likevel ha en stor effekt på blodsukkeret.

Annonse

Les også: Større tallerkener gjør oss tykkere

Den glykemiske indeksen vil variere når du spiser en matvare alene, og når du kombinerer den med annen mat. Ved å kombinere mat med høy glykemisk indeks med mat med lav glykemisk indeks, kan du balansere måltidet og slik få en middels glykemisk indeks. Fett, fiber og syre har en tendens til å redusere den glykemiske indeksen i en matvare.

Ren proteinmat som kjøtt, fisk, egg og fjærkre inneholder ingen karbohydrater og har dermed ingen nevneverdig innvirkning på blodsukkeret. Det samme gjelder rent fett.

  1. University of Sydney: About Glycemic Index www.glycemicindex.com
  2. Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008; 31 (12): 2281-2283. care.diabetesjournals.org
  3. American Diabetes Association: Glycemic Index and Diabetes www.diabetes.org
  4. American Family Physician. Cochrane brief: Low Glycemic Index Diets for the Management of Diabetes. Am Fam Physician 2009; 80 (1): 941-942. www.aafp.org
  5. Mayo Clinic: Glycemic index diet: What's behind the claims www.mayoclinic.org
  6. WebMD: How to use the glycemic index www.webmd.com
  7. Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, et al.. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2021. www.bmj.com
Annonse
Annonse