Karbohydrater
Karbohydrater er kroppens hovedkilde til energi. Inntaket av karbohydrater bør ligge på 45-60 energiprosent. Sunne kilder til karbohydrater er grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær.

Av:
Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
14. mars 2022
Karbohydrater er en viktig del av et sunt kosthold. For flere organer, som hjernen, de øvrige deler av sentralnervesystemet og nyrene er karbohydrater den eneste energikilden. Når vi spiser karbohydratrik mat, bryter fordøyelsessystemet ned karbohydrater til enkle sukkerarter, det vil si glukose, fruktose eller galaktose. Samtidig skiller bukspyttkjertelen ut et hormon - insulin - som er nødvendig for å få glukosen fra blodet, og inn i kroppens celler. Dette sukkeret blir brukt til energi i kroppens celler, vev og organer.
Overskudd blir lagret i leveren, musklene og fettcellene i form av glykogen og fett til senere bruk.
Vil du vite mer
- Medline Plus: Carbohydrates medlineplus.gov
- Mayo Clinic: Carbohydrate loading www.mayoclinic.org
- Better Health Channel: Weight loss and carbohydrates www.betterhealth.vic.gov.au
- Helsedirektoratet: Utviklingen i norsk kosthold, 2018 helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet: Næringstoffanbefalinger helsedirektoratet.no