Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Glykemisk belastning

Glykemisk belastning er et konsept som er basert på glykemisk indeks. Det tar høyde for både glykemisk indeks i matvarer og mengden karbohydrat i en porsjon. Glykemisk belastning er basert på en idè om at matvarer med høy glykemisk indeks i små mengder, kan gi samme effekt på blodsukkeret som store mengder mat med lav glykemisk indeks.

Annonse

Før en lengre utholdenhetsøkt som for eksempel et langdistanseløp, kan det å spise noe mat med lav glykemisk indeks, øke treningskapasiteten. På den annen side kan mat med høy glykemisk indeks være nyttig like etter en hard treningsøkt, for å raskt gjenopprette energilagrene i musklene.

Ifølge Sydney University regnes lav glykemisk belastning i tall fra 1 til 10, medium glykemisk belastning er fra 11-19, og høy glykemisk belastning er 20 eller mer.

Glykemisk indeks handler altså om karbohydrater. I enkelte slankekurer kutter man ut karbohydrater fullstendig, for bare å spise proteiner og fett. Dette er ingen god løsning. Kroppen trenger alle de tre byggesteinene for å fungere. Noen av bivirkningene ved å kutte ut karbohydrater er dårlig ånde, fordøyelsesbesvær og overbelastning av nyrene. Det er mange fordeler ved å følge en lavglykemisk diett, men det er ikke bevist at en slik diett der målet er å gå ned i vekt, er mer effektiv enn en tilsvarende diett hvor matvarer med høy glykemisk indeks inngår.

  1. University of Sydney: About Glycemic Index www.glycemicindex.com
  2. Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Diabetes Care 2008; 31 (12): 2281-2283. care.diabetesjournals.org
  3. American Diabetes Association: Glycemic Index and Diabetes www.diabetes.org
  4. American Family Physician. Cochrane brief: Low Glycemic Index Diets for the Management of Diabetes. Am Fam Physician 2009; 80 (1): 941-942. www.aafp.org
  5. Mayo Clinic: Glycemic index diet: What's behind the claims www.mayoclinic.org
  6. WebMD: How to use the glycemic index www.webmd.com
  7. Chiavaroli L, Lee D, Ahmed A, et al.. Effect of low glycaemic index or load dietary patterns on glycaemic control and cardiometabolic risk factors in diabetes: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ 2021. www.bmj.com
Annonse
Annonse