Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Kostråd til kreftpasienter: Vekttap? Følg med på kroppsvekten

Det kan være mange årsaker til vekttap i forbindelse med sykdom. Selve sykdommen kan gjøre det vanskelig å tygge, svelge og fordøye maten. Sykdommen kan være årsak til nedsatt utnyttelse av næringsstoffene. Behandlingen kan i tillegg forverre dette. Noen pasienter er overvektige når de får kreftdiagnosen, eller de legger på seg på grunn av behandlingen. Uansett er ikke dette den riktige tiden å slanke seg.

Annonse

Kroppens eget varslingssystem svekkes

Behovet for næringsstoffer og energi er ekstra stort for en kreftpasient. Selve sultfølelsen, kroppens eget varslingssystem ved behov for næring, er ikke tilstede i den grad behovet skulle tilsi. Det er derfor viktig at den som har omsorg for kreftpasienter er klar over dette og setter inn tiltak i tide.

Tretthet

Mange kreftpasienter føler seg uopplagte og sliter med tretthetsfølelse. Sykdommen, psykiske belastninger og behandlingen kan gi tretthet og økt behov for søvn. Trettheten kan gjøre det vanskelig å få i seg nok mat.

Følgende råd kan hjelpe

  • Velg lettlaget mat som egg- og melkeretter og spis ostebiter, reker, nøtter, mandler, frisk og tørket frukt, grønnsaker, barnegrøt og barnemat på glass, forskjellige desserter og gjerne ferdiglagde retter.
  • Spis når du føler deg opplagt.
  • Velg næringsrike drikker som du enten kan lage selv eller få kjøpt på apoteket i mange varianter.

Be selv om hjelp

Det er ikke alltid lett for pårørende eller helsepersonell å forstå den enkelte pasients problemer, selv om de gjerne vil gi råd og støtte. Du må selv gjøre en aktiv innsats for å få den næringen du trenger ved å si fra om hva du tåler og ønsker å spise.

Annonse
Annonse