Halebeinet

Halebeinet er den nederste delen av ryggsøylen. I fosterstadiet anlegges det tre til fem halevirvler. Disse utvikles aldri til vanlige ryggvirvler, men de blir bare mindre beindeler som i 30-35 års alderen smelter sammen og danner et trekantig ben, halebeinet (os coccygis).
Årsak
De fleste tilfeller av halebeinsmerter oppstår i forbindelse med enten at halebeinet kommer ut av stilling eller at det er uvanlig bevegelig.
Fedme er også en årsak til halebeinsmerter.
Halebeinsmerter kan forekomme også hos personer med normalt halebein, men der smertene er sekundære til underliggende sykdommer som svulst, infeksjon, slimposebetennelse eller forbening etter skade.
Diagnosen
Halebeinsmerter oppstår som følge av fall på baken eller etter en barnefødsel. Det behøver ikke foreligge noe brudd. Sterke smerte gjør det vanskelig å sitte, eventuelt så må man sitte på siden. Det er smertefullt når man trykker mot beinet. Ved mistanke om at halebeinet har kommet ut av stilling, kan det være aktuelt for legen å kjenne på beinet via endetarmen.
Røntgen utelukker andre brudd i bekkenet og kan vise om halebeinet er ute av stilling eller ikke. Et eventuelt brudd i halebeinet er ofte vanskelig å påvise ved røntgen.
Behandlingen
Det er opp gjennom tidene foreslått en lang rekke tiltak for å lindre smertene. Hos de aller fleste går smertene tilbake av seg selv i løpet av noen uker.
Eventuell behandling går ut på å lindre smerter og ubehag. I den akutte fasen, de første dagene, kan det lindre med kalde omslag/nedkjøling noen ganger om dagen. Smertelindrende medisin (eks. Paracet 1 gram 3-4 ganger daglig hos en voksen person). En myk sittepute kan hjelpe, eventuelt et varmt bad. Ellers må man bare være tålmodig, plagene kan bli betydelig bedre allerede etter en uke eller to, men i noen tilfeller vedvarer smertene i ukes- og månedsvis.
I sjeldne tilfeller kan den akutte tilstanden føre til kroniske halebensmerter. Det hender da at det kan være aktuelt med en operasjon for å fjerne det skadde halebenet. Dette er ikke noen lettvint og enkel operasjon, og det regnes egentlig som det siste alternativet. Det er viktig med grundig utredning for å fastslå at det virkelig er halebenet som er årsak til smerten, og det er viktig med grundig informasjon om mulige komplikasjoner ved inngrepet. Studier som er utført viser at mer enn 3 av 4 som blir operert, i ettertid er fornøyd med inngrepet.
Prognose
Tilstanden kan være intenst smertefull, men den har en god prognose i nesten alle tilfeller.
Vil du vite mer?
- Røntgen av skjelettskader
- Halebeinssmerter
- Halebeinsbrudd - for helsepersonell