Informasjon

Øyelokkssykdommer

Tilstander på øyelokkene er vanlige problemstillinger, og som regel ufarlige og selvbegrensende.

Temaside om Korona

Hva er øyelokkssykdommer?

Du kan få ulike tilstander på øyelokkene, som på huden generelt. Ofte kan en øyelokksplage være nyoppstått, noen ganger er den ledd i en hudsykdom. Føflekker og hudkreft kan også oppstå på øyelokkene, som på resten av kroppen.

På øyelokkene er det kjertler i relasjon til øyevippene som ofte forårsaker plager. Infeksjon i henholdsvis svettekjertler eller talgkjertler kan forårsake sti (hordeolum). Noen ganger kan utførselsgangen fra en talgkjertel tilstoppes, ofte som følge av en sti og kalles da chalazion.

Hva kan årsaken være?

Sti på øyet

Sti på øyet er svært vanlig, og skyldes en infeksjon som forårsaker en byll i en svette- eller talgkjertel i øyelokket. Ytre sti sitter i øyelokksranden, indre sti sitter på øyelokkets innside.

Ved sti på øyet merker du smerte, ømhet og hevelse på innsiden av nedre eller øvre øyelokk. Man kan se en rød, avgrenset hevelse, som etter et par dager kan briste slik at det renner puss ut. 

Ofte er behandling unødvendig. Øyedråper og salve med antibiotika kan benyttes, men det finnes ikke studier som har vist at dette virker. Ved tegn på spredning av infeksjonen, gis antibiotika i tablettform. I sjeldne tilfeller må byllen tømmes hos lege.

Chalazion

Ved chalazion oppdager du gjerne en uøm bevegelig kul på innsiden av et øyelokk. Den kan gå tilbake av seg selv. Det kan hjelpe å legge på varme omslag og forsiktig massere talget ut. Noen ganger må kulen fjernes med et mindre kirurgisk inngrep hos øyelege.

Blefaritt

Blefaritt er en betennelsestilstand i flere kjertler i øyelokksranden. Dette kan skyldes bakterier, eksem, dårlig talgkjertel-funksjon, og noen ganger midd.

Øyelokksrendene blir røde og hovne, og du kan ha en kløende eller brennende fornemmelse. Det kan være tørre skjell og eventuelt små sår langs øyelokksrendene. Dersom bakterier er årsaken, kan du våkne med verk i øyet. 

Ved mild betennelse går tilstanden over med rengjøring av øyelokket med vann på rene kompresser. Det brukes ellers antibiotikasalve eller kombinasjonssalve med antibiotika og hydrokortison. Det irriterte området skal rengjøres godt før salven smøres på. Dersom årsaken er midd, får du behandling mot dette. Hvis blefaritten er ledd i en hudsykdom, må også denne behandles.

Basalcellekreft

Starter som regel som en liten kul eller hevelse som vokser langsomt. I noen tilfeller dannes et sår, og typisk er det at såret ikke gror som normalt. Svulsten kan også vise seg som en kul med glatt overflate, noen ganger perleaktig, skinnende overflate. 

Andre tilstander

Atopisk eksem eller kontakteksem kan forårsake øyelokksplager. 

Herpes zoster kan bryte ut i nervegrenen øverst i ansiktet og forårsake små blemmer på øyets overflate, panne og øvre øyelokk. Du skal da oppsøke lege raskt for behandling.

 

Forløp og prognose

Ved infeksjoner i øyelokket er det viktig med god hygiene, og du bør ikke dele håndduk med andre når det kommer puss fra øynene.

Sti på øyet, blefaritt og chalazion er alle ufarlige tilstander som kan gi varierende plager og bekymringer. Betennelsen kan en sjelden gang spre seg og medføre en større infeksjon. Blefaritt kan noen ganger gi tap av øyenvipper.

Øyelokkstilstander er som regel plagsomme, men ikke farlige. Dersom du utvikler sår som ikke vil gro på øyelokket, bør du få dette vurdert. Opplever du rødt, hovent og betent vev rundt øyet som er ledsaget av smerter, redusert allmenntilstand, feber og ofte redusert bevegelighet av øyet må du oppsøke lege umiddelbart.

Illustrasjoner

  • 8113-2-id249-hududsnit.jpg
  • 9823-2-oye-lengdesnitt-pasientinformasjon.jpg

Vil du vite mer?