Forebygging
Å spise for tett opptil trening/konkurranse eller inntak av uegnet mat og væske, synes å øke risikoen for hold. Mat med høyt fettinnhold, og mat og drikke med høyt sukkerinnhold, medfører også økt risiko for problemer. Muligheten for hold reduseres hvis du lar det gå 2-4 timer før du trener eller konkurrerer etter et større måltid. Spis om mulig mat med høyt karbohydratinnhold (langsomt nedbrytbart, eks. pasta), lavt fettinnhold og moderat til lavt proteininnhold i det forutgående måltidet.
Under fysisk aktivitet er det mulig at en full mage kan føre til hold. Konsentrerte, hypertone, væsker som brus tømmer seg langsomt fra magesekken og bidrar til full mage. Vann og sportsdrikker tømmer seg raskere og er et bedre valg. Det er også å foretrekke å venne seg til et mønster der du inntar mindre mengder væske om gangen, men hyppigere under trening, heller enn å forsøke å drikke større mengder på en gang.
Hold kan også begrenses ved å følge et treningsopplegg der du gradvis øker intensiteten og varigheten. Rask økning i intensitet gir økt risiko for hold. Det er mye bedre å starte lett og langsomt bygge seg opp.
- Morton D, Callister R. Exercise-Related Transient Abdominal Pain. Sports Medicine volume, 2015; 45; 23–35. link.springer.com
- Hnatko C, Dawley C. Side stitch. SportsMedToday.com. Page visited April 28, 2023. www.sportsmedtoday.com