Informasjon

Patellofemoralt syndrom (løperkne)

Smerter i fremre/øvre del av kneet kan skyldes begynnende slitasjeforandringer på baksiden av kneskålen. Ved å begrense aktiviteter som forverrer tilstanden, kan plagene gå over.

Temaside om Korona

Hvordan oppstår smerter i fremre/øvre del av kneet?

Kne, bøyd venstre kne sett forfra

Kneleddets fremre del mellom kneskålen og lårbenet (patellofemorale ledd) er ett av de mest belastede ledd vi har. Smerter kan oppstå i dette leddet uten spesiell foranledning - patellofemoralt smertessyndrom, men som regel er årsaken overbelastning. I noen tilfeller kan medfødte variasjoner i kneets struktur påskynde slik slitasje.

Det er meget mulig at kombinasjon av flere belastningsformer som hver for seg ikke er skadelige, kombinert med hverandre vil forårsake smerter. Felles for disse belastningsformer er at kneet er bøyd mens belastningen pågår. Eksempel på en slik mulig uheldig kombinasjon:

En som må arbeide mye stående på knær har kanskje slalåm eller brystsvømming som sin hovedinteresse og dertil jogger han daglig på hardt underlag som f.eks. asfalt. Kneskålen blir da utsatt for press fra underlaget når han står på kne. I tillegg blir den også av egne muskler presset mot underlaget under f.eks. slalåmkjøring. Muskelbruken blir muligens ekstra sterk når anslaget under løping er hardt.

Neste side