Må bli vant til maten
Forskerne konkluderer med at de fleste barna, 40 prosent, spiste stadig mer av maten etterhvert som de ble vant til den.
Vel 20 prosent spiste opp det meste av det som ble tilbudt dem, mens 16 prosent spiste svært lite også etter det femte forsøket.
Alder var viktig for i hvor stor grad barna spiste den nye maten. De eldste barna var ikke like villige til å prøve det nye som de minste. Forskerne fant ut at det å tilsette søtstoff eller næringsstoffer til maten, ikke hadde noen innvirkning på hvor lysten barna var på den.
Forfatterne skriver at det er lurt til å starte tidlig, om man ønsker at barna skal spise grønnsaker. Og de må få tilbudet om slik mat ofte. Det viser seg at selv om barna ikke ser ut til å like grønnsakene med en gang, går det bedre etter ti forsøk.
Les også: Matglede og ernæring for livet
Marion Hetherington er en av forfatterne bak studien og jobber ved Institute of Psychological Sciences ved universitetet i Leeds. Hun sier til BBC Health at barn ofte blir kresen og skeptisk til mat i en viss alder.
- Barn under to år vil gjerne spise nye grønnsaker fordi de har en tendens til å være villige og åpne for nye opplevelser. Etter 24 måneder blir barn motvillige til å prøve nye ting og begynne å avvise mat, sier hun.
Les også: Sunn mat i handlekurven
- www.frukt.no
- www.fhi.no
- Vollrath, M.E., Stene-Larsen, K, et.al. Associations Between Temperament at Age 1.5 Years and Obesogenic Diet at Ages 3 and 7 Years. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics 2012. doi:10.1097/DBP.0b013e31826bac0d DOI
- Caton SJ, Blundell P, et.al. Learning to Eat Vegetables in Early Life: The Role of Timing, Age and Individual Eating Traits. PLOS One 2014.