Matglede og ernæring for livet
Maten du serverer barnet ditt de første leveårene, samt maten du selv spiser og stemningen rundt måltidene legger grunnlaget for matvaner barnet ditt kommer til å ha resten av livet. Tilby mat som forebygger livsstilssykdommer og kreft.

Av:
Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
12. aug. 2021
Matglede og ernæring for livet
For at barnet ditt skal få et godt kosthold etter at det er avvent med brystmelk/morsmelkerstatning, er det viktig med sunn og variert mat. Det er dessuten viktig å huske hvilken stor påvirkning dere som foreldre har, og at barnets matvaner ofte blir hva du spiser.
Grunnlaget for livslange, gode matvaner starter allerede nå, og da handler det ikke bare om å få i seg nok næring, men også om å forebygge livstilssykdommer. Ifølge American Institute for Cancer Research viser forskning at et kosthold som i hovedsak er plantebasert, med grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og belgfrukt, spiller en viktig rolle i forebygging av kreft og bidrar til et sunnere liv. Årsaken til at slik mat er gunstig for helsen, er at den er fiberrik, næringsrik og rik på fytokjemikalier (kjemiske forbindelser i planter, for eksempel antioksidanter). Plantebasert mat kan også gjøre det lettere å holde vekten og gi den energien du trenger for å være i fysisk aktivitet.
- American Institute for Cancer Research, Recommendation: Eat a Diet Rich in Whole Grains, Vegetables, Fruits, and Beans www.aicr.org
- Folkehelseinstituttet: Nasjonale kostholdsundersøkelser: Kosthold blant 2-åringer i Norge www.fhi.no
- Helsedirektoratet: Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet: Anbefalinger for mat og måltider i barnehagen www.helsedirektoratet.no
- Gunn-Elin Aa. Bjørneboe og Christian A. Drevon . Mat og medisin. : Høyskoleforlaget, 1999.