Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Fett

Fett har en rekke viktige oppgaver i kroppen. Velger du rett fett og begrenser inntaket, kan fettet både senke kolesterolet ditt og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Makrell
Omega-3 fettsyrer finner du i hovedsak i fet fisk som laks, makrell og sardiner.

Av:

Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

2. apr. 2024

Det er viktig å begrense fettinntaket, men det er absolutt nødvendig for kroppen å få noe fett.

Fett, eller egentlig fettsyrer, inndeles i fire hovedkategorier: mettet, mono-umettet, poly-umettet og transfett. Mettede fettsyrer og transfett utgjør det mettede fettet og er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Annonse

I følge Mattilsynet inneholder norsk kosthold i snitt ca. 35 energiprosent fett. Av disse er 14 energiprosent fra mettet fett, og mindre enn én energiprosent er transfettsyrer. Myndighetene anbefaler et totalt fettinntak på 25-40 prosent av vårt daglige energiinntak. Av disse bør ikke mer enn 10 energiprosent kommer fra mettet fett, og maksimalt én energiprosent bør komme fra transfettsyrer.

  1. FHI: Begrense mettet fett (indikator 21) www.fhi.no
  2. World Health Organization: WHO welcomes industry action to align with global trans fat elimination targets www.who.int
  3. American Heart Association: Trans fats www.heart.org
  4. Matportalen: Kostråd matportalen.no
  5. Helsedirektoratet:Faglige råd: Kostrådene og næringsstoffer, inntak av næringsstoffer. www.helsedirektoratet.no
  6. Havforskningsinstituttet: Omega-6-fettsyrer nifes.hi.no
  7. Helsedirektoratet: Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. www.helsedirektoratet.no
Annonse
Annonse