Informasjon
To fiskemåltider i uken er bra for helsen, men fisken bør helst kokes eller grilles, ikke stekes.
Fisk er sunt
Fisk er sunn og næringsrik mat som kan gi en rekke helsefordeler - deriblant lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Sist oppdatert:
2. des. 2022
Rådet fra American Heart Association om å spise fisk to ganger i uken, reduserer risikoen for slag, hjertesykdom, hjertesvikt, plutselig hjertedød og hjertesvikt. For å oppnå en best mulig helseeffekt anbefales to måltider med 100 gram fisk per uke. Fisken bør helst være grillet eller kokt, ikke stekt.
Annonse
Det er særlig fordelaktig når fiskemåltidene erstatter usunn mat med mye mettet fett, salt og tilsatt sukker. En metaanalyse som inkluderte over 20 studier, antyder at det å spise ett til to fiskemåltid i uken, kan redusere risikoen for hjertesykdom med 36 prosent.
Referanser
- Quebec.ca: Fish consumption and health www.quebec.ca
- Matportalen.no: Ferskvannsfisk og kvikksølvforgiftning www.matportalen.no
- Cochrane: Omega-3 fatty acid addition during pregnancy (2018) www.cochrane.org
- WHO: Marine oil supplementation to improve pregnancy outcomes (2011) www.who.int
- FHI: Faretruende lavt jodinntak hos gravide og unge kvinner www.fhi.no
- SSB: Hvem spiser fisk? www.ssb.no
- Langeland Myhre Pl Seljeflot I, Arnesen H. Omega-3-tilskudd forebygger ikke hjertesykdom. Tidsskr Nor Legeforen 2021doi: 10.4045/tidsskr.21.0033 DOI