Nyhetsartikkel
Noen starter introduseringen av fast føde med å lage enkle puréer av frukt eller grønnsaker.
Vil du lage spedbarnsmaten selv?
Lager du maten til spedbarnet selv, kan du selv kontrollere innholdet. Samtidig er det billig. Her er noen tips.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
9. sep. 2025
Tilbereder du maten på en hygienisk måte, er hjemmelaget spedbarnsmat både god, sunn og ikke minst rimelig. I tillegg kan barnet lettere lære seg å spise mat som resten av familien spiser.
Annonse
Fast føde bør gis til barnet når babyen er seks måneder gammel - helst i tillegg til morsmelk. Barnet trenger et tillegg til morsmelk/morsmelkerstatning fra denne alderen for å få dekket behovet for energi og næringsstoffer. Ifølge retningslinjene bør fast føde tidligst introduseres for barnet ved fire måneders alder.
Les også: Riktig kost for småbarn
Referanser
- https://www.healthline.com/health/childrens-health/homemade-baby-food-recipes#allergens-and-fy-is
- https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-make-baby-food#making-baby-food-at-home
- www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet, Mat og måltider for spedbarn www.helsedirektoratet.no