Vil du lage spedbarnsmaten selv?
Lager du maten til spedbarnet selv, kan du selv kontrollere innholdet. Samtidig er det billig. Her er noen tips.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
9. sep. 2025
Tilbereder du maten på en hygienisk måte, er hjemmelaget spedbarnsmat både god, sunn og ikke minst rimelig. I tillegg kan barnet lettere lære seg å spise mat som resten av familien spiser.
Fast føde bør gis til barnet når babyen er seks måneder gammel - helst i tillegg til morsmelk. Barnet trenger et tillegg til morsmelk/morsmelkerstatning fra denne alderen for å få dekket behovet for energi og næringsstoffer. Ifølge retningslinjene bør fast føde tidligst introduseres for barnet ved fire måneders alder.
Les også: Riktig kost for småbarn
Morsmelk i grøten
Det er mange måter å lage barnematen selv på. Enten kan du bruke maten resten av familien skal spise til middag – før den saltes og krydres. Det er enkelt å mose både kokte grønnsaker og poteter. I mosen kan du blande vann eller saus. Det går også an å blande fisk eller kjøtt i mosen, men den må finkuttes. Bruk en kniv eller saks til dette. Alternativt kan mosen blandes i kjøkkenmaskinen. Å koke kvernet kjøtt for å blande i mosen er også en mulighet.
Mange ønsker å tilsette morsmelk i maten. Dette må i så fall gjøres rett før den spises, siden fordøyelsesenzymene i morsmelken gjør mosen suppetynn.
Skal du lage grøten selv, kan du bruke jernrike kornslag som hirse, sammalt mel av hvete, havre eller bygg. Grøt av for eksempel siktet hvetemel, fint rismel eller maismel inneholder lite jern, og bør ikke brukes i så stor grad. Tilbereder du morsmelk eller morsmelkerstatning i grøten, gir dette god jerntilførsel.
Blander du bær eller fruktmos som inneholder vitamin C i grøten, vil jernet bedre kunne tas opp i tarmen til barnet.
Start i det små - i starten er det kanskje nok med en spiseskje eller to. Det kan ta tid før babyen godtar maten og du må kanskje prøve mange ganger og i mange former. Fortsett å tilby et bredt utvalg av nye matvarer.
Noen starter introduseringen av fast føde med å lage enkle puréer med bare én ingrediens. Å introdusere disse puréene gjør det lettere å vurdere om barnet liker ny mat og hvordan kroppen reagerer på den.
Puréer kan lages av fersk frukt og grønnsaker, for eksempel:
- Gulrøtter
- Mango
- Erter
- Epler
- Grønnsaker som gulrot, kålrot, blomkål, brokkoli og grønne erter
- Bananer
- Svisker
- Kokte søtpoteter
Les også: Slik får du barna til å spise fullkorn
Mat å vente med
Det er noen matvarer man bør vente med å gi barnet:
- Kumelk: Bør ikke gis til barn under ett år som drikke eller i grøt, fordi kumelk inneholder lite jern. Små mengder kumelk kan brukes i matlaging litt tidligere, fra 10 måneders alder.
- Honning: I første leveår bør man unngå all bruk av honning på grunn av faren for
den farlige sykdommen spedbarnsbotulisme. - Nitrat: Unngå grønnsaker med mye nitrat som for eksempel spinat, ruccola, rødbete og nesle.
- Harde biter: Unngå små og harde matbiter som druer, nøtter, peanøtter og biter av rå grønnsaker/frukt bør, fordi de kan sette seg fast i luftveiene.
- Unngå rismelk og riskaker (inneholder stoffet uorganisk arsen som kan gi økt helserisiko), og vær forsiktig med kanel (stoffet kumarin kan gi leverskade) og rosiner (kan ha et høyt innhold av muggsoppgiften okratoksin).
Fordelene med å lage maten selv
Vil du lage store porsjoner for å fryse ned, kan du blande kjøtt eller fisk for seg, eller du kan blande kjøtt eller fisk med grønnsaker og poteter før nedfrysing. Det kan være lurt å sjekke om barnet liker - og ikke minst tåler - maten før du lager en stor porsjon. Når du lager en større porsjon, så husk at finmoset mat er svært lite holdbar i fersk tilstand og må avkjøles og dypfryses med en gang.
Det er flere fordeler ved å lage barnematen selv. Helsedirektoratet oppsummerer fordelene slik:
- Du kan unngå sukker.
- Du kan gi én matvare om gangen.
- Ingrediensene kan serveres hver for seg og ikke i en blandet mos.
- Du kan unngå enkelte matvarer helt.
- Inneholder mindre salt (hvis du unngår å salte).
- Det er som regel mye rimeligere å lage det meste av maten selv, enn å kjøpe ferdiglaget mat til alle måltider.
- Ved å lage mange porsjoner og fryse dem, kan du spare mye tid.
- Du kan bruke ingrediensene resten av familien skal ha.
- Barnet vennes raskere til familiens mat.
- Maten kan få akkurat ønsket konsistens, fra puré til grovmoset og finkuttet mat.
- https://www.healthline.com/health/childrens-health/homemade-baby-food-recipes#allergens-and-fy-is
- https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-make-baby-food#making-baby-food-at-home
- www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet, Mat og måltider for spedbarn www.helsedirektoratet.no