Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Kostråd for å forebygge allergi: Kosthold under graviditet

Det foreligger undersøkelser som tyder på at allergiske stoffer (allergener) kan påvirke fosteret allerede mellom 15. og 22. svangerskapsuke. Hvilken betydning dette har for senere utvikling av allergi, er uklart. Det er foretatt studier hvor det er gjort forsøk på å eliminere allergener fra mors kost i svangerskapet, uten at dette har ført til noen redusert forekomst av allergisykdom hos barnet. Én undersøkelse viste også at dietten førte til lavere fødselsvekt hos barna.

Annonse

Nyere forskning viser at dersom mor spiser allergifremkallende matvarer, som melk, egg, nøtter, peanøtter, frokostblandinger og fisk, tidlig i svangerskapet, er det lavere risiko for at barnet utvikler allergi og astma. Det vil si at tidlig eksponering for allergenene i nevnte matvarer øker toleransen for dem.

Vi har fra et allergisynspunkt ingen holdepunkter for å anbefale spesielle kostråd til gravide.

Annonse
Annonse