Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Hypersensitivitet til gluten uten å ha cøliaki?: En ny studie

De samme forskerne forfulgte dette sporet og utførte en ny studie med 37 deltakere - alle uten cøliaki men med mageplager som ble bedre på glutenfri kost. Denne gangen ble alle gitt en kost lav på FODMAPs i to uker, så ble de randomisert til en av tre dietter i en uke med enten 16 gram gluten (høyt gluteninnhold), eller 2 gram gluten + 16 gram med whey protein ("melkeserum", lavt gluteninnhold) eller whey placebo. Alle deltakerne testet ut alle tre diettene, men uten å vite hva de fikk (dobbel-blindet), slik at de kunne være sine egne kontroller.

Annonse

Forskerne fant at uansett om kosten inneholdt gluten eller ikke, så anga pasientene en forverring av mageplagene. Forskerne mente forklaringen måtte være psykologisk: Pasientene ble gitt en kost som de forventet ville gjøre dem verre, hvilket den gjorde - selv uten gluten.

I studie nummer to måtte forskerne medgi at i motsetning til i den første studien, så kunne de i denne andre studien ikke påvise noen spesifikk reaksjon på gluten. Derimot anga alle pasientene bedring under den innledende "kuren" med FODMAP.

Forskerne utelukker ikke at gluten kan være et mageirriterende stoff, men de antyder at det sannsynligvis bare er et fåtall pasienter med irritabel tarm som har en slik hypersensitivitet5-6.

  1. Balistreri WF. Could This Patient Have 'Non-Celiac Gluten Sensitivity'?. Medscape Feb 11, 2013. www.medscape.com
  2. O'Brien K. Should we all go gluten-free? The New York Times. November 25, 2012. http://www.nytimes.com/2011/11/27/magazine/Should-We-All-Go-Gluten-Free.html?pagewanted=all&_r=0. Accessed January 25, 2013.
  3. Molina-Infante J, Santolaria S, Sanders DS, Fernández-Bañares F. Noncoeliac gluten sensitivity: A systematic review. Aliment. Pharmacol. Ther. 2015 Mar 06 . doi:10.1111/apt.13155 DOI
  4. Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, et al. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol 2011; 106: 508-514.
  5. Biesiekierski JR, Peters SL, Newnham ED, Rosella O, Muir JG, Gibson PR. "No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates." Gastroenterology. 2013 Aug;145(2):320-8.e1-3.
  6. Biesiekierski JR, Muir JG, Gibson PR. "Is gluten a cause of gastrointestinal symptoms in people without celiac disease?" Curr Allergy Asthma Rep. 2013 Dec;13(6):631-8.
Annonse
Annonse