Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Ernæringsbehovet overses

318 pasienter deltok i studien. De hadde en gjennomsnittsalder på 33 år.

Frahm Olsen mener ernæringens sentrale rolle for hiv-pasienter kan være lett å overse. Underernæring er en av drivkreftene i aids-epidemien, blant annet fordi dårlig ernæring gjør det lettere for virus at angripe kroppens immunforsvar. Men i dag blir betydningen av ernæring ofte ignorert, fordi pasientene øker i vekt når de starter ART-behandlingen. Dermed kan man feilaktig tro at ernæringstilstanden er normal. Men hvis pasienten ikke samtidig får en næringsrik kost, blir vektøkningen utilstrekkelig og vil overveiende bestå av fett.

Annonse

Forskningsprosjektet viser også at det er mulig å integrere et ernæringstilskudd i hverdagen til de etiopiske hiv-pasientene og i tillegg ivareta kulturelle, sosiale og religiøse hensyn for hva man spiser, hvor, når og med hvem.

- Har også resultatene innvirkning på hvordan hiv behandles i vestlige land?

- Ernæring er et sentralt aspekt av hiv i alle land, siden hiv-viruset påvirker pasientenes appetitt og opptak av næringsstoffer. Samtidig fører underernæring til at en person blir mer sårbar for å bli smittet med hiv og forløpet til hiv-sykdommen blir forverret. Dårlig ernæringsstatus blant hiv-pasienter er generelt et mindre problem i vestlige land fordi de fleste pasienter har adgang til sunn og næringsrik kost. Og fordi hiv-infeksjonen blir konstatert på et relativt tidlig stadium i forhold til pasienter i afrikanske land, sier hun.

  1. F Olsen M, Abdissa A, et.al. Effects of nutritional supplementation for HIV patients starting antiretroviral treatment: randomised controlled trial in Ethiopia. BMJ 2014. doi:org/10.1136/bmj.g3187
Annonse
Annonse