Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Vitamin C: Hvilken mat har mest?

Frukt og grønt er de beste kildene til vitamin C. Her er en liste over matvarer som inneholder mye av dette vitaminet.

Illustrasjonsfoto av mange ulike frukt og grønnsaker.
Appelsin inneholder mye vitamin C, men det er andre grønnsaker og frukt som inneholder langt mer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

19. nov. 2025

Når du tenker på vitamin C, tenker du kanskje først og fremst på appelsiner. Men det er mange andre frukt og grønnsaker som inneholder dette vitaminet. 

Vitamin C, også kalt askorbinsyre, spiller en viktig rolle for kroppen vår. Mangel på vitaminer i kosten kan føre til svikt i viktige stoffskiftefunksjoner.

Annonse

Kroppen lagrer ikke vitamin C, så vi må få i oss dette næringsstoffet fra kostholdet. Det løses opp i vann, og overflødig inntak forsvinner via urinen.

Les også:Dumt å kutte ut poteten

Her kan du se hvilke matvarer som inneholder mest vitamin C.

Vitamin C per 100 gram

Matvare

Mengde

Rå nype

601 mg

Koriander, tørket

567 mg

Chili, grønn, rå

243 mg

Rå guava

228 mg

Nypesyltetøy

192 mg

Paprika, rå (gul eller oransje) 

163 mg

Timian, rå

160 mg

Solbær, rå 

159 mg

Chili, rød, rå

144 mg

Paprika, rød, rå

126 mg

Pepperrot, rå

120 mg

Grønnkål, rå

120 mg

Paprika, grønn, rå

120 mg

Rosenkål, norsk, rå

113 mg

Persille, norsk, rå

108 mg

Kiwi, rå

91 mg

Jordbær, rå

69 mg

Knutekål, rå 

65 mg

Appelsin, rå

54 mg

Solbærsyltetøy

51 mg

Tomatpurè

45 mg

Jordbær, fryst

39 mg

Cherrytomat, rå

26 mg

Brokkoli, rå 

23 mg

Mango

22 mg

Erter, fryst

19 mg

Potet (tidligpotet)

17 mg

Brigebær, rå

17 mg

Rått eller kokt?

Mengden vitamin C i både frukt og grønnsaker kan reduseres ved koking. Men damping og bruk av mikrobølgeovn kan beholde mesteparten av vitaminet.

Spiser du rå frukt og grønnsaker hver dag, vil du trolig få i deg nok vitamin C. 

Frossen frukt og grønnsaker er også et godt alternativ, spesielt hvis du bor i klima der sesongens råvarer er begrenset.

Får du i deg for mye av dette vitaminet (mer enn 1.000 mg om dagen) kan dette føre til magesmerter, diaré eller flatulens. 

  1. Marvaretabellen, Vitamin C (askorbinsyre) www.matvaretabellen.no
  2. NHS, Vitamin C - Vitamins and minerals www.nhs.uk
  3. 17 Foods That Are High in Vitamin C, Cleveland Clinic health.clevelandclinic.org
Annonse
Annonse