Aspartam og dets helseeffekter
Aspartam er ca. 200 ganger søtere enn strøsukker (sukrose) og tilsatt mengde i vanlige produkter tilfører nær null kalorier. Helsemessig er det store gevinster i å erstatte sukker med aspartam.

Sist oppdatert:
14. mars 2022
Aspartam og dets helseeffekter
Den europeiske befolkningen på 375 millioner mennesker konsumerer årlig cirka 2000 tonn med aspartam, et kunstig søtningsmiddel som består av to aminosyrer - asparaginsyre og fenylalanin1. Aspartam er ca. 200 ganger søtere enn sukrose (vanlig strøsukker). Således måtte vi ha konsumert om lag 500.000 tonn sukker ekstra for å oppnå samme søtsmaken.
Men hvor trygt er det å bruke aspartam?
Aspartam og dets nedbrytningsprodukter har vært gjenstand for omfattende undersøkelser i mer enn 30 år, inkludert dyreforsøk, klinisk forskning, inntaks- og epidemiologiske studier og overvåking etter markedsføring. Det har vist seg å være trygt og godkjent for konsum i mange år og i mange land etter grundige sikkerhetsvurderinger, ifølge det europeiske mattilsynet.
Aspartam er det mest brukte kunstige søtningsmidlet og står for 75 prosent av salget av søtningsmidler. Selv om det meste av aspartam brukes i diettdrikker, brukes det også i over 6000 andre produkter, inkludert matvarer, farmasøytiske og personlige pleieartikler (f.eks. kosmetikk, pustefriskere). Aspartam er tilgjengelig i ulike former, inkludert flytende, innkapslet og pulver; og det brukes hyppig som bordsøtningsmiddel.
Aspartam er ustabilt ved høye temperaturer og kan ikke brukes til baking eller matlaging; det finnes ofte i gelatin, yoghurt, frokostblandinger og "sukkerfri" konfekt.
- Heuberger R. Overview of non-nutritive sweeteners. UpToDate, last updated Oct 19, 2021. UpToDate
- EFSA. EFSA completes full risk assessment on aspartame and concludes it is safe at current levels of exposure. European Food Safety Authority, 10 December 2013. www.efsa.europa.eu
- Pase MP, Himali JJ, Beiser AS, et al. Sugar- and artificially sweetened beverages and the risks of incident stroke and dementia. Stroke. 2017;48:1139–1146 .
- FDA: Food Additives & Petitions: Additional Information about High-Intensity Sweeteners Permitted for Use in Food in the United States. Published 02.08.2018. www.fda.gov