Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Er det sunt å spise bær?

Det er godt, og det er gjerne blått eller rødt. Men hvor sunt er det?

bær.jpg
[imported]

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

23. aug. 2012

Når du smører bringebærfangsten på brødskiva og spiser skogens gull til dessert på julekvelden, hiver du også innpå med sunnhet? Eller?

Skal vi tro Siv Kjølsrud Bøhn, som i fjor disputerte med en avhandling om antioksidantrike matvarer, er ikke dette langt fra sannheten.

Annonse

Se animasjon: Vitaminer og mineraler

Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening, har Bøhn undersøkt hvorfor frukt og grønt beskytter mot kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft og Alzheimers sykdom.

- I to kliniske studier har jeg oppdaget at inntak av antioksidantrike matvarer øker mengden av genprodukter som er assosiert med forsvars- og reparasjonsprosesser i blodceller. Dette kan bety at fytokjemikalier (plantekjemikalier) stimulerer kroppens eget forsvar, hvilket igjen vil kunne beskytte mot utvikling av en rekke sykdommer. Vi vet ikke om denne effekten skyldes en antioksidanteffekt eller andre egenskaper hos fytokjemikaliene, sier Bøhn til Tidsskriftet.

Les også: Sunt kosthold

  1. Ragnhild Ørstavik. Antioksidanter beskytter ikke mot infarkt. Tidsskr Nor Lægeforen 2007; 127 (18). Tidsskrift for Den norske legeforening
  2. Cook N, Albert c. et al. A randomized factorial trial of vitamins C and E and beta carotene in the secondary prevention of cardiovascular events in women: results from the Women's Antioxidant Cardiovascular Study. Arch Intern Med 2007; 167: 1610-1618.
  3. Cassidy A, O'Reilly E, et.al. Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. Am J Clin Nutr 2011; 93 : 338-347 .
Annonse
Annonse