Nype på topp
Forskere ved Universitetet i Oslo og Norges landbrukshøgskole (NLH) har undersøkt helseeffekten i hvert enkelt bær. Med andre ord, de har sett på innholdet av antioksidanter i bærene.
Og ifølge forskerne, står antioksidantene i kø. På bærsiden er nyper, krekling og blåbær vinnerne. Blåbær inneholder 8,23 mmol per 100 gram, men du finner et høyt innhold av antioksidanter i de fleste bærtyper, opplyser Karin Haffner som deltok i forskningsprosjektet som kartlegger næringsinnholdet i bær, frukt og grønnsaker for noen år tilbake.
Trekker man frem noen av de vanligste bærsortene, får vi denne rankinglisten: Nype (39,46 mmol per 100 gram), krekling (9,17), villblåbær (8,23), solbær (7,35), villjordbær (6,88), tyttebær (5,03), villbringebær (3,97), multer (2,83), jordbær (2,17), rips (1,78), stikkelsbær (1,45) og moreller (1,02).
- Ragnhild Ørstavik. Antioksidanter beskytter ikke mot infarkt. Tidsskr Nor Lægeforen 2007; 127 (18). Tidsskrift for Den norske legeforening
- Cook N, Albert c. et al. A randomized factorial trial of vitamins C and E and beta carotene in the secondary prevention of cardiovascular events in women: results from the Women's Antioxidant Cardiovascular Study. Arch Intern Med 2007; 167: 1610-1618.
- Cassidy A, O'Reilly E, et.al. Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. Am J Clin Nutr 2011; 93 : 338-347 .