Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Nype på topp

Forskere ved Universitetet i Oslo og Norges landbrukshøgskole (NLH) har undersøkt helseeffekten i hvert enkelt bær. Med andre ord, de har sett på innholdet av antioksidanter i bærene.

Og ifølge forskerne, står antioksidantene i kø. På bærsiden er nyper, krekling og blåbær vinnerne. Blåbær inneholder 8,23 mmol per 100 gram, men du finner et høyt innhold av antioksidanter i de fleste bærtyper, opplyser Karin Haffner som deltok i forskningsprosjektet som kartlegger næringsinnholdet i bær, frukt og grønnsaker for noen år tilbake.

Trekker man frem noen av de vanligste bærsortene, får vi denne rankinglisten: Nype (39,46 mmol per 100 gram), krekling (9,17), villblåbær (8,23), solbær (7,35), villjordbær (6,88), tyttebær (5,03), villbringebær (3,97), multer (2,83), jordbær (2,17), rips (1,78), stikkelsbær (1,45) og moreller (1,02).

  1. Ragnhild Ørstavik. Antioksidanter beskytter ikke mot infarkt. Tidsskr Nor Lægeforen 2007; 127 (18). Tidsskrift for Den norske legeforening
  2. Cook N, Albert c. et al. A randomized factorial trial of vitamins C and E and beta carotene in the secondary prevention of cardiovascular events in women: results from the Women's Antioxidant Cardiovascular Study. Arch Intern Med 2007; 167: 1610-1618.
  3. Cassidy A, O'Reilly E, et.al. Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. Am J Clin Nutr 2011; 93 : 338-347 .
Annonse
Annonse