Fiberrik kost positivt etter hjerteinfarkt
Et fiberrikt kosthold etter et hjerteinfarkt øker sjansene for god rehabilitering.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
15. mai 2014
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Det viser en studie publisert i British Medical Journal.
Kostfiber er karbohydrater som ikke blir fordøyd i tynntarmen, og er godt for fordøyelsen. Forskning viser at et kosthold rikt på kostfiber kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.
Et fiberrikt kosthold har altså lenge vært forbundet med lavere risiko for hjerte-karsykdom. Men denne studien, som ble publisert i British Medical Journal i april 2014, har undersøkt hva et fiberrikt kosthold har å bety for de som overlever et hjerteinfarkt. Forskerne har også sett på hva endringer i fiberinntaket etter et hjerteinfarkt har å bety for hjertehelsa.
De av deltagerne som hadde et kosthold med mye fiber, hadde 25 prosent lavere risiko for å dø de første ni årene etter infarktet i forhold til de som spiste lite fiber. Videre viste resulatene at de som økte fiberinntaket med 10 gram etter hjerteinfarktet, hadde omtrent 35 prosent redusert risiko for død av hjerte-karsykdom. Forskerne fant også ut at økt forbruk av fiber etter et hjerteinfarkt var koblet til over 30 prosent lavere total dødelighet.
Studien kan ikke bevise at det fiberrike kostholdet reduserer risikoen for død, men forfatterne korrigerte for flere andre relevante faktorer. Likevel vil man kunne mistenke at fiberrikt kosthold er forbundet med andre "sunne" levevaner som kunne vært den egentlige forklaringen på den bedrede prognosen - og som det ikke var korrigert for.
Undersøkelsen er utført ved blant annet Harvard School of Public Health, på oppdrag for US National Institutes of Health.
Les også: Fullkorn reduserer risikoen for død
- www.helsedirektoratet.no
- Li S, Flint A, et.al. Dietary fiber intake and mortality among survivors of myocardial infarction: prospective cohort study. BMJ 2014.