Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Omega-3 fettsyrer

Forskere har lenge ment at høye nivåer av omega-3 i kroppen er forbundet med lavere risiko for kardiovaskulære hendelser og andre sykdommer. Nyere forskning viser imidlertid at vanlig omega-3 ikke har noen beskyttende eller forebyggende effekt i forhold til hjerte- og karsykdommer. Det europeiske legemiddelverket fjernet i 2019 anbefaling av omega-3 som forebyggende behandling etter hjerteinfarkt.

De viktigste kildene til omega-3 fettsyrer (DHA og EPA) er fet fisk og tran som blir utvunnet fra torskelever. Makrell er den fiskesorten som inneholder mest omega-3-fettsyrer, men laks, ørret, sild, tunfisk og sardiner har også et høyt innhold.

Hovedforskjellen mellom omega 3 og vitamin D3 er at omega 3 er en flerumettet fettsyre, mens vitamin D3 (kolekalsiferol) er en undertype av vitamin D som er gunstig for beinhelsen. Heller ikke vitamin D har vist seg å ha noen særlig beskyttende effekt mot hjertesykdom, hjerneslag eller kreft.

  1. Quebec.ca: Fish consumption and health www.quebec.ca
  2. Matportalen.no: Ferskvannsfisk og kvikksølvforgiftning www.matportalen.no
  3. Cochrane: Omega-3 fatty acid addition during pregnancy (2018) www.cochrane.org
  4. WHO: Marine oil supplementation to improve pregnancy outcomes (2011) www.who.int
  5. FHI: Faretruende lavt jodinntak hos gravide og unge kvinner www.fhi.no
  6. SSB: Hvem spiser fisk? www.ssb.no
  7. Langeland Myhre Pl Seljeflot I, Arnesen H. Omega-3-tilskudd forebygger ikke hjertesykdom. Tidsskr Nor Legeforen 2021doi: 10.4045/tidsskr.21.0033 DOI
Annonse
Annonse