Ingen helsefordeler ved rå melk
I enkelte miljø anbefales det å drikke rå melk fremfor pasteurisert melk. Tanken er at dette skal gi helsefordeler, men det finnes ingen vitenskaplige bevis for dette. Helserisikoen derimot, den er klar.

Av:
Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
17. juli 2012
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Påstander om at rå melk skal ha helsefordeler som pasteurisert melk ikke har, fremmes med jevne mellomrom blant annet på ulike diskusjonsfora og i blogger.
I mange tilfeller kan mindre bearbeiding av en matvare være gunstig - f.eks gjelder dette en rekke kornprodukter og grønnsaker. I andre tilfeller kan bearbeiding, som pasteurisering, spare liv. Ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet kan mange sykdomsfremkallende mikroorganismer forekomme i rå melk, og mange av dem representerer en helserisiko. Risikoen for overføring av E.coli O157:H7 og andre EHEC-stammer, Campylobacter jejuni, og Listeria monocytogenes, til mennesker via konsum av rå melk, er høy. Risikoen ved inntak av rå melk og råmelk fra andre drøvtyggere vurderes like høy som risiko ved inntak av slik melk fra storfe.
- Vitenskapskomiteen for mattrygghet - Risikovurdering ved omsetning og konsum av råmelk www.vkm.no
- Upasteurisert melk og helserisiko, Rektors Blogg, Norges veterinærhøgskole www.veths.no
- OregonLive.com: Oregon health officials suspect two more illnesses linked to outbreak of raw milk from Wilsonville farm www.oregonlive.com
- FDA - Questions & Answers: Raw Milk www.fda.gov