Ingen helsefordeler ved rå melk: Viktig folkehelsetiltak
Noen tror at rå melk kan egne seg bedre ved melkeallergi eller laktoseintoleranse, men melkeproteinene som forårsaker allergiske reaksjoner er tilstede i både rå og pasteurisert melk. Pasteurisering påvirker heller ikke konsentrasjonen av laktose, den er lik i rå melk og pasteurisert melk. FDA har også besvart spørsmålet om rå melk kan drepe patogener - svaret er nei. Tvert i mot kan rå melk inneholde en rekke farlige sykdomsfremkallende bakterier. Det finnes ikke vitenskaplig bevis for at rå melk har noen effekt på sykdom eller allergier.
Å drikke rå melk utgjør en risiko for alle som drikker det, men eldre, mennesker med nedsatt immunforsvar, barn og gravide er særlig sårbare for farene ved å drikke upasteurisert melk.
Rektor ved Norges veterinærhøgskole, Yngvild Wasteson, kommenterer hendelsen i Oregon i et blogginnlegg på Veterinærhogskolens hjemmesider. "Mange dyr kan være bærere av en tarmflora som inneholder en rekke forskjellige bakterier og parasitter som er årsak til sykdom hos mennesker, mens dyrene selv er helt friske. Disse mikroorganismene skilles ut med kumøkka og kommer lett over i melka. For å hindre smitteoverføring er pasteurisering av melka et nødvendig tiltak." Avslutningsvis skriver Wateson følgende i sitt blogginnlegg: Selv om vi i Norge i dag har en god dyrehelse med en dyrepopulasjon som er fri for tuberkulose- og brucellabakterier, er pasteurisering av melk fortsatt et viktig folkehelsetiltak.
- Vitenskapskomiteen for mattrygghet - Risikovurdering ved omsetning og konsum av råmelk www.vkm.no
- Upasteurisert melk og helserisiko, Rektors Blogg, Norges veterinærhøgskole www.veths.no
- OregonLive.com: Oregon health officials suspect two more illnesses linked to outbreak of raw milk from Wilsonville farm www.oregonlive.com
- FDA - Questions & Answers: Raw Milk www.fda.gov