Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Kosthold - praktiske tips

Her er noen praktiske tips for deg som ønsker et sunt kosthold.

matvarehandel
Praktiske tips: Å planlegge mathandelen kan gjøre det lettere å ta sunne valg.

Sist oppdatert:

19. juli 2021

Praktiske tips for kostholdet er hentet fra Nasjonal retningslinje for diagnostikk, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og ungdom, utgitt av Helsedirektoratet i 2011.

Praktiske tips

  • Planlegg matinnkjøp
  • Sørg for at sunn mat er tilgjengelig
  • La hele familien spise det samme
  • Lag mat sammen
  • Ha gode vaner i familien i forhold til matinntak – spis måltidene sammen og adskilt fra andre aktiviteter som fjerner fokus fra måltidet
  • Husk, det er lov å la mat ligge igjen!
  • Sitt til bords under måltidene
  • Spis sakte og tygg godt
  • De voksne bør være gode eksempler for barna
  • Rydd bort maten med en gang måltidet er over
  • Ikke bruk mat som trøst eller belønning
  • Lag mindre middag for å unngå rester
  • Ta ikke med kjeler til bordet, forsyn heller hele familien direkte fra kjeler på komfyren
  • Én middagsporsjon er nok, eventuelt fordelt på to mindre porsjoner
  • Del tallerkenen inn i 3 like deler: – 1/3 med grønnsaker / salat, minimum – 1/3 med kjøtt, fisk, fugl etc. – 1/3 med poteter, ris, pasta, brød
  • Bruk minst dobbelt så mye grønnsaker som kjøtt og fisk i gryteretter
  • Start middagen med å drikke et stort glass vann
  • Server rå/kokte grønnsaker eller salat til de fleste måltider
Annonse
Annonse
Annonse