Poteter og diabetes
Poteter inneholder den type karbohydrater som gjøre at blodsukkeret øker mye etter et måltid, sammenlignet med andre grønnsaker. Og det har gitt poteten et dårlig rykte.
- Men det er ikke noe bevis på at dette i seg selv fører til diabetes. Man ser at poteten har en effekt på blodsukkeret rett etter inntak, men det er hvis man spiser poteten alene, sier Arnesen.
Hvis man spiser potet sammen med andre matvarer som fisk eller kjøtt, vil man ikke få denne effekten med blodsukkerstigning.
Dette er viktig å ta med seg, sier Arnesen:
- Må du kontrollere blodsukkeret, bør du ikke spise poteter alene eller på tom mage - noe som det ikke er så ofte man gjør.
Han forteller også at det er forskjell på poteteten: Nypoteter har mindre innhold av den type stivelse om øker blodsukkeret. Og det kan være forskjell på potetsortene.
Har presiserer også at om man har diabetes skal man ha individuell veiledning - det finnes ikke én diabetesdiett som gjelder for alle.