Nyhetsartikkel
Vitamin A er viktig for øyets funksjon og nødvendig for vekst og utvikling.
Mat med vitamin A
Her er en liste over matvarer som inneholder vitamin A.

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
24. nov. 2022
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Norsk kosthold inneholder vanligvis rikelig av vitamin A.
Dette er et vitamin som er viktig for synet vårt, men også for å opprettholde et godt immunforsvar. Vitaminet finnes i to ulike former: retinol og karotenoider.
Annonse
Retinol er den aktive formen for vitamin A og er et fettløselig vitamin som finnes i animalske matvarer.
Karotenoider finnes i enkelte frukt og grønnsaker - som gulrøtter, gule frukter, søtpotet og rødgule grønnsaker. Dette kan kroppen omdanne til vitamin A.

Frukt og grønt med vitamin A:
- Gulrot
- Rød paprika
- Ruccula
- Hodesalat
- Rapidsalat
- Cantaloupemelon
- Physalis
- Gressløk
- Karse
- Søtpotet
- Mango
- Papaya
- Pasjonsfrukt
- Aprikos
- Vintersquash

Animalske matvarer med vitamin A:
- Ost
- Egg
- Fet fisk
- Melk og yoghurt
- Smør
- Lever- og leverprodukter som leverpaté.

Referanser
- The Nutrition Source, Harvard T.H. Chan School of Public Health www.hsph.harvard.edu
- Atli Arnarson, 20 Foods That Are High in Vitamin A, Healthline www.healthline.com
- Which foods are rich in vitamin A?, MedicalNewsToday www.medicalnewstoday.com