Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Mat med vitamin A

Her er en liste over matvarer som inneholder vitamin A.

Gulrot
Vitamin A er viktig for øyets funksjon og nødvendig for vekst og utvikling.

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

24. nov. 2022

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norsk kosthold inneholder vanligvis rikelig av vitamin A.

Dette er et vitamin som er viktig for synet vårt, men også for å opprettholde et godt immunforsvar. Vitaminet finnes i to ulike former: retinol og karotenoider.

Annonse

Retinol er den aktive formen for vitamin A og er et fettløselig vitamin som finnes i animalske matvarer. 

Karotenoider finnes i enkelte frukt og grønnsaker - som gulrøtter, gule frukter, søtpotet og rødgule grønnsaker. Dette kan kroppen omdanne til vitamin A.

mango.jpgMango inneholder bra med vitamin A.

 

 Frukt og grønt med vitamin A:

  • Gulrot
  • Rød paprika
  • Ruccula
  • Hodesalat
  • Rapidsalat
  • Cantaloupemelon
  • Physalis
  • Gressløk
  • Karse
  • Søtpotet
  • Mango
  • Papaya
  • Pasjonsfrukt
  • Aprikos
  • Vintersquash
Søtpotet.jpgSøtpotet er en av de grønnsakene som inneholder mest vitamin A.

Animalske matvarer med vitamin A:

  • Ost
  • Egg
  • Fet fisk
  • Melk og yoghurt
  • Smør
  • Lever- og leverprodukter som leverpaté.

 

Leverpostei.jpgLever og leverpostei inneholder vitamin A.

 

  1. The Nutrition Source, Harvard T.H. Chan School of Public Health www.hsph.harvard.edu
  2. Atli Arnarson, 20 Foods That Are High in Vitamin A, Healthline www.healthline.com
  3. Which foods are rich in vitamin A?, MedicalNewsToday www.medicalnewstoday.com
Annonse
Annonse