Matvarer med Q10
Q10 er blitt omtalt som superstoffet som bremser aldringsprossen og holder oss friske. Men i hvilke matvarer finner vi dette næringsstoffet?

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
12. juni 2024
Q10 er et næringsstoff og et antioksidant som cellene våre bruker for vekst og vedlikehold. Det finnes naturlig i kroppen og de fleste friske mennesker har nok Q10.
Nivåer av Q10 i kroppen reduseres når du blir eldre. Q10 nivåer har også vist seg å være lavere hos enkelte personer, for eksempel hjertesyke, og hos de som tar kolesterolsenkende legemidler som statiner.
Selv om kroppen oftest lager alt Q10 den trenger, er det ikke alle som gjør det - og dette avtar altså med alderen.
Les også: Tilskudd med Q10 viser god effekt ved hjertesvikt.
Gode matkilder til Q10 er:
Fet fisk: Fet fisk som ørret, laks, makrell og sardiner inneholder Q10. Makrell gir ca 6,75 milligram per 100 gram, mens ørret gir 0,85 milligram per 100 gram.

Soyabønner: Kokte soyabønner har 1,2 milligram per 100 gram. Andre soyaprodukter inneholder mindre mengde Q10, med tofu på 0,3 milligram og soyamelk på 0,25 milligram.

Grønnsaker. Sammen med mange vitaminer og mineraler inneholder mange grønnsaker Q10. Blant dem har brokkoli høyt Q10-innhold (0,6 til 0,86 milligram per 100 gram).

Nøtter og frø: Pistasjenøtter, peanøtter og sesamfrø har høyt innhold av Q10. Pistasjenøtter har 2 milligram Q10 per 100 gram servering, peanøtter har 2,6 milligram, og sesamfrø har 1,7 milligram.

Oljer: Som soyaolje, rapsolje og olivenolje.

Kjøtt: Svinekjøtt, biff og kylling inneholder Q10, det gjør også lever og nyre. Organer fra dyr har de høyeste mengdene Q10 per 100 gram. For eksempel har et hjerte og lever fra kveg henholdsvis 11,3 milligram og 3,9 milligram. Hjerte og lever fra kylling har 9,2 milligram og leveren 11,6 milligram.

Egg: I egget er det eggeplommen inneholder Q10.

Mengden Q10 som finnes i disse matkildene, er ifølge MayoClinic ikke nok til å øke Q10-nivåene i kroppen din betydelig.
Ifølge MayoClinic kan Q10-tilskudd være gunstig for å behandle tilstander som hjertesvikt og forebygge migrene. Q10 anses som trygt, med få bivirkninger når de tas slik anvisningen sier. Men det understrekes at tilskudd bør tas etter samråd med lege.
Sikkerheten ved bruk av Q10-tilskudd under graviditet og amming er usikkert og bør ikke tas om du er gravid eller ammer uten å diskutere det med en lege først.
- Morgan Griffin, Coenzyme Q10 (CoQ10), WebMD, 2023 www.webmd.com
- Arlene Semeco, Rachael Ajmera, 9 Benefits of Coenzyme Q10 (CoQ10), Healthline, 2023 www.healthline.com
- Cleveland Clinic, Coenzyme Q10 Capsules and Tablets my.clevelandclinic.org
- Mayo Clinic Staff, Coenzyme Q10 www.mayoclinic.org