Mindre salt i maten gir gode resultater
Mindre salt i maten har gitt færre dødsfall på grunn av hjerte-og karsykdommer.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
7. mai 2014
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Det viser en studie om saltinntaket i England mellom 2003 og 2011. Studien er publisert i det medisinske tidsskriftet BMJ Open .
Saltinntaket i den britiske befolkningen er blitt redusert med 15 prosent i tidsperioden 2003 til 2011. Dette mener forskerne har spilt en betydelig rolle i nedgangen av antall slagtilfeller og pasienter med hjerte-og karsykdom: I denne perioden er nedgangen i antall dødsfall på grunn av hjerneslag 42 prosent, mens nedgangen i dødsfall grunnet hjerte-karsykdom er 40 prosent1.
Forekomst av dødsfall på grunn hjerte- og karsykdommer i Storbritannia er mer enn halvert siden 1971.
Det gjennomsnittlige saltinntaket har falt fra 9.5 gram til 8.1 gram på disse åtte årene. Årsaken til dette er ifølge forfatterne press på matvareprodusentene om å redusere saltet i matvarene.
Les også: 8 råd for et hjertevennlig kosthold
Men når dette er sagt: Forfatterne skriver at også andre risikofaktorer for hjerte-og karsykdommer har endret seg i løpet av studieperioden: gjennomsnittlig kolesterol har fallt, det er færre som røyker, mens inntaket av frukt og grønnsaker har steget. Gjennomsnittsvekt målt ved KMI (kroppsmasseindeks) har derimot ikke utviklet seg i en positiv retning.
Med unntak av økende vektøkning, vil alle disse trendene, sammen med bedre behandling av hjerte-og karsykdommer og deres risikofaktorer, trolig bidra til det dramatiske fallet i dødsfall etter hjerneslag og hjertesykdom, forklarer forfatterne.
Tidligere studier har konkludert med at redusert saltinntak kun har en beskjeden effekt på et forhøyet blodtrykk, mens andre studier viser det motsatte. Les mer om ulik forskning om temaet i vårt digitale seminar: Forebygger redusert saltinntak hjertekarsykdom?
- http://helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/salt-gir-storre-risiko-for-hjerneslag-og-dodelig-hjerteinfarkt.aspx
- He F, Pombo-Rodrigues S, et.al. Salt reduction in England from 2003 to 2011: its relationship to blood pressure, stroke and ischaemic heart disease mortality. BMJ Open 2014.