NHI spør eksperten: Vitamin D
Hva er vitamin D-mangel, hvordan unngår vi det, og kan vi få for mye vitamin D? Vi har spurt professor ved UiO og overlege ved Folkehelseinstituttet, Haakon E. Meyer.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
29. feb. 2016
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
På NHI.no har vi mottatt mange spørsmål om vitamin D og mangel på dette. I dette intervjuet svarer Haakon E. Meyer på noen av spørsmålene. Meyer er overlege ved avdeling for kroniske sykdommer ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) og professor i epidemiologi og forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo.
- Hvordan får vi i oss nok vitamin D?
- Hadde det vært sommer hele året, ville de fleste i befolkningen fått nok vitamin D uten å spise vitamin D. Når kroppen utsettes for sollys, dannes det vitamin D i kroppen. Hvor mye vitamin D som dannes i kroppen, er avhengig av hvor sterk sollysets UVB-stråling er. Vitamin D fra sollyset får vi fra våren til høsten her i Norge, men dette er mest effektivt midt på dagen midtsommers. Da holder det å være ute i 10-15 minutter med klær. Kroppen har en stor evne til å lagre vitamin D, og vi kan bygge opp et lager som varer i mange uker. Men sent på høsten og mot jul begynner det å gå nedover med vitamin D-lageret. I januar og februar har vi de laveste nivåene. Derfor trenger vi også vitamin D gjennom kosten, og alle kjenner vel regelen om å ta tran med månedene med "r" i - altså fra oktober til april. For å få vitamin D gjennom kosten, kan man spise fet fisk som makrell og laks et par ganger i uka. Det er også litt vitamin D i egg. Dessuten er smør, margarin og den ekstra lette lettmelken beriket med vitamin D. Men unngår man fet fisk, tran og berikede meieriprodukter midt på vinteren, kan man få for lite vitamin D.
- Hva er nok vitamin D?
- Det er det uenighet om. Noen mener vi trenger veldig mye, men dersom man måler konsentrasjonen av vitamin D i blodprøver (25-hydroxyvitamin D) definerer vi grensen for et tilfredsstillende nivå på 50 nmol/L. Vi sier at man har vitamin D-mangel om nivået ligger under 25 nmol/L og alvorlig mangel under 12.5 nmol/L. Videre er nivået suboptimalt hvis det ligger mellom 25 og 50 nmol/L. Grensen på 50 nmol/L er identisk med blant annet anbefalingene fra det amerikanske Institute of Medicine.