Pasta bør gjerne inngå i et sunt kosthold
Det mener forskere bak en nylig publisert studie i BMJ Open. For mye karbohydrater i kosten har fått skyld i den økende overvekten i befolkningen. Pasta har fått mye negativ omtale, men trolig er matvaren langt bedre enn sitt rykte.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
12. apr. 2018
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Pasta har lav glykemisk indeks - i motsetning til mange andre raffinerte karbohydrater, som raskt absorberes i blodet.
Det betyr at ved å spise pasta, medfører dette mindre økning i blodsukkeret enn om man spiser mat med høy glykemisk indeks.
Pasta bidro ikke til vektøkning
I forbindelse med en studie publisert i BMJ Open i april 2018, har forskere ved St. Michael's Hospital i Canada foretatt en systematisk gjennomgang og metaanalyse av randomiserte kontrollerte forsøk. Forskerne inkluderte 30 randomiserte kontrollforsøk med nesten 2500 personer som spiste pasta i stedet for andre karbohydrater som en del av et sunt kosthold med lavglykemisk mat.
Mat med lav GI er mat som ikke frigjør mye sukker i blodet etter måltidet, som for eksempel bønner, frukt, linser og altså pasta.
John Sievenpiper ved St. Michael's Hospital har ledet studien, og sier i en nyhetsmelding fra sykehuset at pasta ikke bidro til vektøkning eller økning i kroppsfett. Derimot viste det seg at de som spiste pasta, faktisk fikk et lite vekttap.
Dermed mener han tidligere bekymringer rundt pasta ikke holder mål.
Moderate mengder
Folk som deltok i de kliniske forsøkene spiste i gjennomsnitt 3,3 porsjoner pasta i uka i stedet for andre karbohydrater. En porsjon er omtrent en halv kopp med tilberedt pasta. I løpet av 12 uker, gikk deltagerne ned omtrent et halvt kilo i vekt.
For å oppsummere, tyder altså studien på at det å spise moderate mengder pasta som en del av et sunt kosthold, ikke fører til vektøkning - det kan heller føre til en beskjeden vektreduksjon. Men å spise pasta i store mengder for å gå ned i vekt, vil ikke være veien å gå. Folk i studiene spiste 2 til 4 porsjoner pasta i uka - som en del av et generelt sunt kosthold.
Studien ble finansiert av følgende institusjoner: "Canadian Institutes of Health Research", "the Diet Digestive Tract and Disease Centre", og "the Ministry of Research and Innovation". Flere av forskerne hadde koblinger til næringsmiddelindustrien.
- Chiavaroli L, Kendall CWC, et.al. Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials in adults. BMJ Open 2018. bmjopen.bmj.com
- Leslie Shepherd, Study suggests pasta can be part of a healthy diet without packing on the pounds www.stmichaelshospital.com