Tåler du fruktose dårlig? Her er frukt og grønt som er best å spise
Blir du oppblåst, får magesmerter, diaré eller kvalm av å spise frukt og grønt? Her er en liste over matvarer som inneholder lite fruktose.

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
17. juli 2023
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Det er ulikt hvordan vi mennesker tolerer fruktose. Noen kan spise litt, andre kan spise mye.
Les også: Nedsatt opptak av fruktose
For noen kan det fungere å begrense inntaket og holde seg til matvarer som inneholder lite fruktose.

Dette er frukt og grønnsaker med lavt innhold av fruktose:
Frukt:
- Aprikos
- Avokado
- Bananer
- Bjørnebær
- Blåbær
- Cantaloupe
- Grapefrukt
- Sitroner, lime
- Nektarin
- Appelsiner
- Papaya
- Pasjonsfrukt
- Fersken
- Ananas
- Plomme
- Bringebær
- Rabarbra
- Jordbær

Grønnsaker: 1
- Bambusskudd
- Rosenkål
- Selleri
- Gressløk
- Agurk
- Salat
- Pastinakk
- Gresskar
- Reddik
- Spinat
- Grønnkål
- Potet
- Squash

Fruktose finnes naturlig i frukt, fruktjuicer, noen grønnsaker og honning, og inngår i bordsukker som er et disakkarid - og består av et molekyl glukose og et molekyl fruktose. Fruktose benyttes som søtningsstoff i en rekke matvarer, også i barnemat.
Les også: Fruktoseintoleranse
Fruktose er et sukker, et såkalt monosakkarid, som består av kun ett sukkermolekyl.
- University of Virginia, Low Fructose Diet med.virginia.edu
- MayoClinic, Fructose intolerance: Which foods to avoid?, 2023 www.mayoclinic.org
- Cleveland Clinic. What Is Fructose Intolerance?, 2021 health.clevelandclinic.org