Vann og væskebehov: Dehydrering - inntørring
Dehydrering - inntørring - oppstår når kroppen har for lite vann, enten som følge av for lavt væskeinntak, et høyt væsketap eller en kombinasjon. Akutt tap av omtrent fem prosent av kroppsvekten (der vekttapet skyldes mangel på væske) anses som lett uttørring. Alvorlig dehydrering/inntørring foreligger ved tap av ti til femten prosent av kroppsvekten på grunn av mangel på væske.
Annonse
Selv ved mindre grad av inntørring kan mangelen påvirke kognitive evner, fysisk yteevne, og det kan gi hodepine og følelse av utmattelse.
Referanser
- EFSA - European Food Safety Authority: Dietary reference values for water onlinelibrary.wiley.com
- Benelam B, Wyness L. Hydration and health: a review. Nutrition Bulletin, British Nutrition Foundation 2010. onlinelibrary.wiley.com
- NHS Choices: Dehydration www.nhs.uk
- Better health channel www.betterhealth.vic.gov.au
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. EFSA Journal 2010. efsa.onlinelibrary.wiley.com
- Aerospace Medical Association: Health tips for airline travel www.asma.org