Vegetarisk kosthold reduserer risikoen for tarmkreft
Vegetarisk mat kan være forbundet med lavere risiko for tramkreft.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
18. mars 2015
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Men en vegetarisk diett som også inkluderer fisk, kom klart best ut i undersøkelsen.
En stor observasjonsstudie fra Loma Linda University i California og som nylig er publisert i tidsskriftet JAMA, har undersøkt risikoen for utvikle kolorektal kreft (tykktarms- og endetarmskreft) blant vegetarianere. Ulike typer vegetarisk kosthold ble undersøkt og sammenlignet med et kosthold som også bestod av kjøtt.
Mange studier har antydet at en diett med mye rødt og bearbeidet kjøtt kan øke risikoen for tykktarmskreft, mens en diett med mye frukt, grønnsaker og helkorn har vært koblet til en redusert risiko. Forskerne har bygget videre på disse funnene, og ønsket å se hvordan en vegetarisk diett påvirket risikoen for å utvikle tykktarmskreft.
Les mer om tykktarms- og endetarmskreft
Forskerne analyserte 77 659 deltagere fra Syvendedags Adventistsamfunnet for å lete etter en sammenheng mellom det vegetariske kostholdet og risiko for kolorektal kreft.
Alle deltakerne skulle fylle ut et matvarefrekvensskjema og et medisinsk spørreskjema ved studiestart. Antall krefttilfeller i gruppa ble vurdert i 2014 blant annet ved hjelp av statlige kreftregistre. I løpet av en oppfølgingsperiode på vel 7 år, ble 490 deltakere diagnostisert med tarmkreft, hvorav 380 tilfeller var tykktarmskreft og 110 var endetarmskreft.
Spørreskjema som registrerte kostholdet, ble brukt for å vurdere ulike vegetariske dietter opp mot et kosthold som også inneholdt kjøtt. I tillegg til et kosthold som ikke var vegetarisk, delte forskerne kostholdet inn i fire kategorier: (De to siste definisjonene er ikke vegetarianisme)
- Vegansk (uten kjøtt, meieriprodukter eller egg)
- Lakto-ovo vegetarianer (ingen kjøtt, men meieriprodukter og egg)
- Pescetarianere (spiser ikke kjøtt, men fisk. Pescetarianere spiser også egg og meieriprodukter)
- Semi-vegetarianere (kjøtt mer enn en gang i måneden, men mindre enn en gang i uken).
Det viste seg at de som hadde kosthold bestående av vegetarmat, men også fisk minst en gang i måneden, hadde 43 prosent mindre risiko for å få kolorektal kreft enn de som hadde et kosthold som ikke var vegetarisk.
Les også: Vegetarkost - er den næringsrik nok?
- Orlich M, Singh P, et.al. Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectals cancers. JAMA 2015.