Vegetarkost for barn: 1 til 5 år
Årene fra ett til fem år er en tid hvor barnet vokser og utvikler seg raskt. Barn kan fra ett-års alderen i økende grad spise det samme som resten av familien. Du bør være spesielt oppmerksom på at barnet får i seg nok av jern, jod, kalsium, sink, protein, vitamin B12 og vitamin D.
Annonse
Her er eksempel på matgrupper som barnet ditt bør spise av hver dag:
- To til tre serveringer med grønnsaker
- Tre serveringer med frukt
- To serveringer med belgfrukt som linser, bønner eller erter.
- Tre serveringer med melkeprodukter eller berikede produkter laget av plantemelk. Dersom behovet for B12 ikke blir dekt gjennom melk eller beriket plantemelk, må tilskudd gis.
- To til fire serveringer med korn, inkludert jernrik grøt, brød, fullkornris og hirse.
- D-vitamintilskudd.
- Dersom kostholdet ikke dekker jodbehovet, må tilskudd gis. Barn under to år bør ha 50-70 mikrogram jod per dag, mens barn mellom to år og fem år anbefales 90 mikrogram jod per dag.
Dersom du har problemer med å få i barnet ditt mat fra noen av disse kildene, bør du søke råd for å forsikre deg om at barnet får alle de næringsstoffene det trenger.
Risdrikke skal ikke gis til små barn på grunn av det høye arsen-innholdet. Høyt inntak av arsen kan øke risikoen for flere typer kreft.
Referanser
- Academy of Nutrition and Dietetics: Feeding Vegetarian and Vegan Infants and Toddlers www.eatright.org
- NHS: Vegetarian and vegan children www.nhs.uk
- Ask S, Strindlund Å. Vegetarisk mat är bra – även för små barn. Läkartidningen 2014. www.lakartidningen.se
- Ernæringsrådet: Risiko for jodmangel i Norge www.ernaeringsradet.no
- HelseNorge: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn
- Baroni L, Goggi S, Battino M. Planning Well-Balanced Vegetarian Diets in Infants, Children, and Adolescents: The VegPlate Junior. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2019; 119 (7): 1067-1074. jandonline.org