Protein i den vegetariske kosten
Du kan fint dekke kroppens proteinbehov med et vegansk eller vegetarisk kosthold. Her kan du lese om hvor du finner de vegetariske proteinkildene.

Av:
Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
17. nov. 2021
Protein i den vegetariske kosten
Veganere og vegetarianere som spiser variert og inkluderer grønnsaker, bønner, korn, nøtter og frø i hverdagskosten, har sjelden problemer med å dekke proteinbehovet. I tilfeller med svært ensidig kost - som for eksempel at man kun spiser ris, eller bare bønner, eller der man ikke spiser nok (er i kaloriunderskudd) kan proteinmangel forekomme, men det skal godt gjøres.
Proteiner er lange molekyler som hovedsakelig består av kjeder med flere hundre aminosyrer. Aminosyrer og proteiner produseres i utgangspunktet kun i planteriket. Derfor er både mennesker og dyr avhengige av å få tilført proteiner gjennom kosten. Noen gjør dette ved å spise planteetende dyr, andre ved å spise planter, mens atter andre spiser litt av begge deler.
Ifølge Helsedirektoratet anbefales det at 10-20 prosent av av energiinntaket kommer fra protein.
- Mariotti F, Gardner CD. Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets—A Review. Nutrients 2019. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Helsedirektoratet: Næringsstoffanbefalinger helsedirektoratet.no
- Familidoctor.org: Vegan diet: How to get the nutrients you need familydoctor.org
- Rogerson D. Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr 2017. www.ncbi.nlm.nih.gov
- The Vegetarian Resource Group: Protein in the vegan diet www.vrg.org
- NHS: Vegetarian and vegan diets Q&A www.nhs.uk