Fullverdig protein

Årsaken til at noen tror at et vegetarisk kosthold gir proteinmangel, er at de fleste planteproteiner ikke inneholder alle essensielle aminosyrer. Essensielle aminosyrer er aminosyrer som den menneskelige organismen ikke selv er i stand til å produsere, og som derfor må tilføres i kosten for at kroppens proteinsyntese ikke skal hindres. Ulike typer mat inneholder proteiner med ulike aminosyresammensetninger, så selv om de fleste mattyper mangler én essensiell aminosyre, vil det dekkes opp av andre proteinkilder. Kornprodukter inneholder for eksempel lite lysin, mens belgfrukter har lite metionin. Ved å sette sammen et kosthold som består av ulike planter, oppnår du et fullverdig proteininntak. Det er ikke nødvendig å kombinere de ulike kildene i hvert enkelt måltid, så lenge du spiser nok av proteinrike matvarer og har et variert kosthold. Gode kilder til protein inkluderer linser, kikerter, soyabønner, bønner, tofu, erter, peanøttsmør, soyamelk, mandler, spinat, ris, helkorn, potet, brokkoli, og grønnkål.
Du kan lese mer om protein i det vegetariske kostholdet i denne artikkelen.
- Melina V, et al. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet 2016; 116 (12): 1970-1980. jandonline.org
- The Vegetarian Resource Group: Veganism in a Nutshell www.vrg.org
- Craig J. Nutrition concerns and health effects of vegetarian diets. Nutrition in Clinical Practice 2010. journals.sagepub.com
- Watanabe F, Yabuta Y, Bito T, Teng F. Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. Nutrients 2014; 6 (5): 1861-1873. www.ncbi.nlm.nih.gov
- The Vegan Society: What every vegan should know about vitamin B12. : Walsh Stephan, and other members of the International Vegetarian Union Science Group (IVU-SCI) www.vegansociety.com
- Familydoctor.org: Vegan Diet: How to Get the Nutrients You Need. familydoctor.org
- Healthy Eating Guidelines for Vegans: Dietitians of Canada www.dietitians.ca
- HelseNorge.no: Derfor trenger vi jod helsenorge.no