Vegetarkost og protein: Essensielle aminosyrer
I alt finnes det 22 aminosyrer. En del aminosyrer kan kroppen selv omforme etter behov, mens 8-9 aminosyrer er vi avhengige av å få gjennom maten vi spiser. Det er dette vi kaller essensielle aminosyrer. Disse aminosyrene er valin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalamin, tryptofan og treonin. Spedbarn trenger også å få tilført aminosyren histidin.
Fullverdig protein er mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene. Vegansk mat som regnes som fullverdig, er blant annet soyabønner, quinoa, bokhvete, chiafrø og hampfrø.
Referanser
- Mariotti F, Gardner CD. Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets—A Review. Nutrients 2019. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Helsedirektoratet: Næringsstoffanbefalinger helsedirektoratet.no
- Familidoctor.org: Vegan diet: How to get the nutrients you need familydoctor.org
- Rogerson D. Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr 2017. www.ncbi.nlm.nih.gov
- The Vegetarian Resource Group: Protein in the vegan diet www.vrg.org
- NHS: Vegetarian and vegan diets Q&A www.nhs.uk