Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Vegetarkost og protein: Essensielle aminosyrer

I alt finnes det 22 aminosyrer. En del aminosyrer kan kroppen selv omforme etter behov, mens 8-9 aminosyrer er vi avhengige av å få gjennom maten vi spiser. Det er dette vi kaller essensielle aminosyrer. Disse aminosyrene er valin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalamin, tryptofan og treonin. Spedbarn trenger også å få tilført aminosyren histidin.

Fullverdig protein er mat som inneholder alle de essensielle aminosyrene. Vegansk mat som regnes som fullverdig, er blant annet soyabønner, quinoa, bokhvete, chiafrø og hampfrø.

  1. Mariotti F, Gardner CD. Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets—A Review. Nutrients 2019. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Helsedirektoratet: Næringsstoffanbefalinger helsedirektoratet.no
  3. Familidoctor.org: Vegan diet: How to get the nutrients you need familydoctor.org
  4. Rogerson D. Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr 2017. www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. The Vegetarian Resource Group: Protein in the vegan diet www.vrg.org
  6. NHS: Vegetarian and vegan diets Q&A www.nhs.uk
Annonse
Annonse