Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

11 matvarer som er bra for deg med høyt blodtrykk

Noen matvarer kan hjelpe mot høyt blodtrykk - både på kort og lang sikt. Her er en oversikt over hvilke.

Veganske proteinkilder

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

18. mai 2022

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høyt blodtrykk (hypertensjon) antas å være resultatet av et samspill av mange faktorer. Arv er medvirkende hos mange, og kostholdet har betydning.

Det er flere ting du selv kan gjøre for å senke blodtrykket. Mosjon er viktig. Kostomlegging til mer fisk, fiber, frukt og grønnsaker, og mindre fett og salt, kan være nyttig. Fedme og overvekt øker risikoen, og vektreduksjon er altså et viktig tiltak.

Annonse

Helsenettstedet Medicalnewstoday1 har i en artikkel presentert enkelte matvarer som ulik forskning har vist kan bidra til å senke blodtrykket. Her har vi gjengitt disse matvarene. Ønsker du å se hvilke studier rådene er basert på, finner du dette i denne lenken.

Blåbær og jordbær

En krukke med blåbær

Blåbær og jordbær inneholder antioksidanter. Forskere har funnet at de med høyest inntak av antioksidanter - hovedsakelig fra blåbær og jordbær - hadde åtte prosent reduksjon i risikoen for høyt blodtrykk, sammenlignet med de som spiste lite av dette. Bærene kan brukes som dessert eller mellommåltid eller brukes i smoothies eller sammen med havregryn.

Bananer

5056-2-banan.jpg

Bananer inneholder mye kalium. Dette er et mineral som spiller en viktig rolle i å håndtere høyt blodtrykk. En mellomstor banan inneholder rundt 422 milligram kalium. Anbefalingene fra norske helsemyndigheter er minst 3,5 gram daglig inntak for menn og 3,1 gram for kvinner.

Andre matvarer som inneholder kalium er avokado, tomat, bønner, kveite og tunfisk. Merk at mennesker med nyresykdom bør forhøre seg med legen om kalium, da for mye kan være skadelig.

Rødbeter

6554-2-rodbeter.jpg

Forskning viser at det å drikke rødbetejuice kan føre til lavere blodtrykk hos personer med høyt blodtrykk. Et glass hver dag i fire uker har vist å gi resultater, men det er også funnet noen positive effekter innen 24 timer.

Teorien er at det er de høye nivåene av uorganisk nitrat som er årsaken til reduksjon i blodtrykket. Rødbeter kan brukes i juice eller i salater.

Mørk sjokolade

11582-2-dagligvarer.jpg

Litt mørk sjokolade kan bidra til å senke blodtrykket. Studier tyder på at kakaorik sjokolade reduserer blodtrykket hos personer med hypertensjon eller prehypertensjon.
Velg sjokolade av høy kvalitet som inneholder minst 70 prosent kakao.

Kiwi

10601-2-frukt.jpg

En kiwi om dagen skal være bra for deg med noe forhøyede blodtrykksnivåer. I en studie sammenlignet forskere effekten av epler og kiwi på personer med noe høyt blodtrykk. Her fant de ut at det å spise tre kiwier om dagen i 8 uker resulterte i en mer signifikant reduksjon i både systolisk og diastolisk blodtrykk, sammenlignet med å spise ett eple om dagen i samme periode

Kiwier inneholder mye vitamin C.  

Vannmelon

 

vannmelon.jpg

Vannmelon inneholder en aminosyre kalt citrullin, som kan være positivt for den med høyt blodtrykk.
Det blir hevdet at citrullin hjelper kroppen til å produsere nitrogenoksid, en gass som gjør at blodårene slapper av og at arteriene blir mer fleksible. Bedre blodstrøm kan senke blodtrykket.

Annonse

Vannmelon kan brukes i i både salater og i smoothies.

Havre

Vegetarisk kosthold_ fullverdig_havregrøt.jpg

Havre inneholder beta-glukan, en type fiber som blir hevdet å bidra til å redusere kolesterolnivåer. Noe forskning antyder også at beta-glukan kan senke blodtrykket.
Hva med å starte dagen med en porsjon havregryn?

Grønne grønnsaker

salat.jpg

Grønnsaker som kål, fennikel, grønnkål, bladsalat, sennepsgrønt og spinat er rike på nitrater, noe som kan være gunstig for blodtrykket. Noe forskning tyder på at å spise 1-2 porsjoner nitratrike grønnsaker hver dag kan redusere hypertensjon i opptil 24 timer.

Hvitløk

Illustrasjonsfoto av flere tørkete hvitløk som ligger på et bord ute.

Hvitløk inneholder allicin, en svovelforbindelse som ofte blir knyttet til helsemessige fordeler.
Noe forskning antyder at hvitløk øker kroppens produksjon av nitrogenoksid, noe som hjelper de glatte musklene til å slappe av og blodkarene til å utvide seg. 
Hvitløk setter mye smak på maten. Å bruke hvitløk i stedet for salt er bra for hjertets helse.

Fermentert mat

7366-2-youghurt.jpg

Fermenterte matvarer er rike på probiotika. Dette er gunstige bakterier som spiller en viktig rolle i å opprettholde god tarmhelsen. Å spise probiotika kan ha en beskjeden effekt på høyt blodtrykk.
Fermentert mat kan være:
• Naturlig yoghurt
• Kimchi
• Kombucha
• Eplecider-eddik
• Miso
• Tempeh

Linser

8222-2-linser.jpg

Linser er en viktig matvare i mange kosthold rundt om i verden, og er en kilde til vegetarisk protein og fiber. Noen studier har også vist at et kosthold rikt på linser er postiivt for høyt blodtrykk og kolesterol.
Linser er veldig allsidige. Mange bruker dem som et vegetarisk alternativ til kjøtt eller bruker dem i salater, stuinger og supper.

  1. Jayne Leonard, Fifteen good foods for high blood pressure, Medicalnewstoday, 2020 www.medicalnewstoday.com
Annonse
Annonse