Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Intervju

Kan sjokolade trigge migrene?

Er det sant at sjokolade og usunn mat kan utløse et migreneanfall?

Foto av Aleksander Chaibi
Det er en misforståelse av sjokolade i seg selv kan utløse et migreneanfall, sier hodepineekspert Aleksander Chaibi. Foto: Beate Simarud

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

3. mars 2025

- Nei, sier Aleksander Chaibi. Han er kiropraktor og fysioterapeut ved Atlasklinikken og seniorforsker ved medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo.

- At sjokolade eller rødvin gjør hodepinen verre er basert på myter, sier han.

Annonse

Chaibi forteller at det er lite vitenskapelige bevis som kan bekrefte denne sammenhengen, derimot er dette en myte som lever på internett og i ulike sosiale medier.

Han forklarer at den første fasen i et migreneanfall - prodromalfasen - er fasen der man får et forvarsel om at et migreneanfall er på vei. Å ha «cravings» - sug etter mat - inngår i prodromalfasen. 

Sjokoladen får skylda

Myten om sammenhengen mellom sjokolade og migrene er altså ikke kommet ut av det blå – det har en forklaring:

La oss si at en person har to migreneanfall i måneden. Når denne personen begynner å bli litt irritert, får dårlig tålmodighet, er litt trøtt og får matsug -  spiser hen kanskje sjokolade. Dette er et forvarsel på at migrenen kommer. 

- Om du spiser en sjokolade i prodromalfasen, og det begynner å dunke i hodet rett etterpå, er det lett å tenke at det var sjokoladen du spiste for to timer siden som er årsaken til migrenen, forklarer Chaibi.

- Hvis mange opplever dette og forteller om det og ikke helt forstår prodromalfasen, tror man det er sjokolade som er triggeren. Og avstår dermed fra den matvaren de mener trigger migrenen.

Som kliniker har han testet dette på pasienter, og bedt migrenepasienten spise for eksempel sjokolade 48 timer etter et migreneanfall. På den måten erfarer pasienten at sjokolade ikke trigger migreneanfallet. 

Finnens ingen matvaretrigger

- Er det noen matvarer eller drikkevarer som trigger migrenen?

- Nei, det er ikke det, det er en misforståelse. Man craver etter et eller annet, så spiser eller drikker man det. Når migreneanfallet kommer en tid etterpå, assosierer pasientene migrenen med det de craver etter.

Han mener det er viktig å få avkreftet denne myten.

- Dette er viktig og har noe med folks emosjonelle velbehag å gjøre. Hvis man aldri kan være med på lønningspils eller ta et glass rødvin, går det utover livskvaliteten, sier han.

Chaibi forteller at de eneste dokumenterte faktorene som spiller inn på migrene, er svangerskap og depresjon. Mange blir bedre av migrene under svangerskapet forutsatt at de har migrene uten aura. Mens depresjon kan føre til mer migrene.

-  Det er endel kvinner som er redde for å bli gravide på grunn av at de er bekymret for konsekvensen ved at de ikke kan ta medisiner. Men vi vet det er stor sannsynlighet for at det å bli gravid er den beste medisinen du kan prøve. 67 prosent blir bedre under graviditeten, avslutter Chaibi. 

Annonse
Annonse
Annonse