Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Fiberrik kost og magetrøbbel: Mat tilsatt ekstra fiber

dagligvarer

Med et normalt sunt kosthold skal det vanligvis mye til for å komme opp i svært høye doser med kostfiber, men i mange sunne matvarer, som for eksempel proteinrike brødblandinger, is, drikke, pastaerstatninger og proteinbarer/sportsbarer, kan det være svært mye tilsatt kostfiber. Enkelte proteinbarer kan for eksempel inneholde bortimot 20 gram kostfiber per bar.

Annonse

Ifølge en artikkel publisert av Reuters i 20104, kan tilsatt kostfiber være en utfordring for magen. Vanlig fiberrik mat som hvetekli og belgfrukt er selvbegrensende. Det er vanskelig å overspise av dette, sier en av kildene til Reuters. Inulin er en type kostfiber som ofte tilsettes i sjokolade, drikke og snacks. Det er et karbohydratfiber som det naturlig finnes mye av i mat som bananer, hvete, løk og hvitløk. Det finnes høye nivåer av dette i sikorirøtter, hvor det kan hentes ut for industrielt bruk. Inulin brytes ikke ned i tarmen, men stimulerer til vekst av gode bakterier i tarmen. Disse gjæres av bakterier i tarmen. Hos noen kan dette føre til oppblåsthet, økt promping og diarè.

  1. Mayo Clinic: Dietary Fiber: Essential for a healthy diet www.mayoclinic.org
  2. WebMD: Make the best use of fiber supplements www.webmd.com
  3. Ho KS, You Mei Tan C, Mohd Daud MA, Seow-Choen F. Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms. World J Gastroenterol 2012. www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Reuters: Popular food additive can cause stomach ache www.reuters.com
  5. Bonnema AL, Kolberg LW, Thomas W, Slavin JL.. Gastrointestinal tolerance of chicory inulin products.. J Am Diet Assoc. 2010; 110(6): 865-8. www.ncbi.nlm.nih.gov
Annonse
Annonse